Türkiye'de sağlık sigorta sistemi: Genel sağlık sigortasının gelişimi ve finansal sürdürülebilirliği
Health insurance system in Turkey: The development and financial sustainability of general health insurance
- Tez No: 423179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN SANCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sigortacılık, İşletme, Health Care Management, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Sistemi, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik, SDP, GSS, Health System, Health Services, Health Insurance, Social Security, HTP, GHI
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışmasında, sağlığın güvence altına alınması için gerekli tedbirleri almayı amaçlayan sağlık sigorta sistemi ve Türkiye'de yeni bir finansman modeli olarak uygulanmaya başlanan GSS'nin yapısı, uygulanması ve gelişimi detaylarıyla ortaya konulması amaçlanmıştır. GSS'nin yaşanan sorunların ne kadarına çözüm olabileceği ve sistemin özellikle ekonomik açıdan sürdürülebilirliği irdelenmiştir. Sağlık harcamalarının sonuçları ve topluma katkısı, temel sağlık göstergelerine bakılarak değerlendirilmektedir. GSS ile temel sağlık göstergeleri ve sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyet düzeyinde olumlu gelişmeler sağlanmıştır. Örneğin, son 10 yıllık periyottaki verilere göre, sırasıyla; Bebek Ölüm Hızı (bin canlı doğumda) 31,5'ten 7,4'e, Beklenen Yaşam Süresi 71,8'den 76,8'e ve Memnuniyet oranı ise %39,5'den %74,8'e ulaşmıştır. Sosyal güvenlikte etkinliği ve sürdürülebilirliği sağlayabilmek amacıyla yasal ve pratik düzenlemelerin geliştirilerek özel sigorta ve sektörel tecrübesinden daha fazla yararlanmanın isabetli ve yararlı olacağı, özel sağlık hizmet sunucularının GSS sistemine entegre edildiği modern bir sistemin uygulanmasının daha etkin olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it was aimed to investigate health insurance system aiming to take necessary precautions for securing health and the structure, implementation and development of GHI put into practice as a new model in Turkey. The fact that how much GHI resolves the living problems and sustainability of the new system especially economic point of view were studied. The result of health expenses and their contribution to the society are evaluated by looking at the main health indicators. Positive improvements were provided at pleasure level against main health indicators and health services. For instance; Infant Dead Rate (out of thousand living birth) was decreased from 31,5 to 7,4, Supposed Life Span was increased from 71,8 to 76,8 and Pleasure Rate was increased from 39,5 % to 74,8 %, respectively. It was concluded that, for ensuring efficiency and continuation in social security, it is well directed and beneficial for further utilization of private insurance and their sectorial experiences by improving legal and practical regulations and it will be more effective for using a modern system in which private health presenters are integrated to GHI system.