Hekim mesleki sorumluluk sigortasında üçüncü kişinin doğrudan dava hakkı
Physician professional liability insurance third party's right of direct action
- Tez No: 928875
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL SEZGİN HUYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan dava, doğrudan dava hakkı, hekim sorumluluk sigortası, tıbbi kaza, tıbbi malpraktis, Direct action, right of direct action, physician liability insurance, medical accident, medical malpractice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
Tezimizde alacaklının, borçlusunun borçlusundan alacağını talep edebilmesini sağlayan doğrudan davanın tarihi gelişmini; Fransa İsviçre, Almanya ve Türkiye'deki kodifikasyonları inceleyerek ele aldık. Sorumluluk sigortalarında doğrudan dava hakkının hukuki niteliğini irdeleyerek, hakkın niteliği ve kaynağı bakımından görüşleri değerlendirdik. Hekim mesleki sorumluluk sigortasının tarihi gelişimi bakımından yaptığımız değerlendirmede; Fransa'da sigorta kanunu kapsamında zorunlu olan tıbbi sorumluluk sigortasında doğrudan davanın uygulandığını; ama, İsviçre ve Almanya'da mesleki yükümlülük olarak zorunlu olan hekim sorumluluk sigortasında doğrudan dava uygulamasının bulunmadığını tespit ettik. Tıbbi malpraktis, tıbbi hata ve tıbbi kaza kavramlarını inceledik. İsveç'te; hekimin eylemi ile nedenselliği olan hasta zararlarının kusur aranmaksızın özel sigorta olan hasta sigortasından karşılandığını belirledik. Fransa'daki tıbbi kazalarda, hekimin sorumluluk sigortasının bulunmaması ya da hekim kusurunun bulunmaması durumlarında belli koşullarda ulusal tazminat fonundan zararların tazmin edildiği sistemin hukuki yapısını inceledik. İsviçre'de, 2022'de getirilen kanunla; sağlık kuruluşuna, hastayı ilgili sigorta şirketi hakkında bilgilendirme yükümlülüğü getirildiğini ve Türkiye'de bu bakımdan eksiklik olduğunu belirledik. TTK m. 1484'e göre, sigortacının zarar görene karşı ileri süremediği savunmalar nedeniyle ödemek zorunda kaldığı tazminat için sigortalıya başvurması konusunun; Almanya'nın aksine, ülkemizde yasa ile düzenlenmediğini ve tıbbi sorumluluk sigortasının genel şartlarında yer alan bazı hallerde belirtildiğini tespit ettik. Türkiye'de, sorumluluk sigortası olmayan hekimlerin uygulamalarından oluşan zararların Güvence Hesabından tazmin edilebileceği önerisinde bulunduk. Ayrıca tezimizde, sigorta himayesi alacağının dinamik özelliğinden ve farklı olasılıklara göre zarar görenin doğrudan dava (alacak) hakkının muacceliyetinden bahsettik.
Özet (Çeviri)
In our thesis, we examined the historical development of the direct action, which enables the creditor to claim the receivable from the debtor of the debtor of the debtor; by examining the codifications in France, Switzerland, Germany and Turkey. In our evaluation in terms of the historical development of physician professional liability insurance; we determined that direct action is applied in medical liability insurance, which is compulsory under the insurance law in France; but there is no direct action application in physician liability insurance, which is compulsory as a professional obligation in Switzerland and Germany. We have examined the concepts of medical malpractice, medical error and medical accident. In Sweden, we have determined that patient damages that are causally related to the physician's action are covered from the patient insurance, which is a private insurance, without seeking fault. In Switzerland, with the law introduced in 2022, the obligation to inform the patient about the relevant insurance company was introduced to the health institution and we have determined that there is a deficiency in this respect in Turkey. In Turkey, we have suggested that the damages arising from the practices of physicians who do not have liability insurance can be compensated from the Assurance Account. In addition, in our thesis, we have mentioned the dynamic nature of the insurance protection claim and the direct action (receivable) right of the injured party according to different possibilities.