Mesleki bağlılık ve örgütsel bağlılığın iş tatminine etkisi: Sosyal güvenlik denetim elemanları üzerine bir araştırma
The effects of professional commitment and organizational commitment on job satisfaction: A research on socil security inspection personnel
  1. Tez No: 423191
  2. Yazar: SÜLEYMAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDULLAH NEJAT BASIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Mesleki Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Professional Commitment, Organizational Commitment, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalışmanın temel amacı, örgüt elemanlarının örgütsel bağlılık ve mesleki bağlılık düzeylerinin iş tatminleri üzerindeki etkilerini araştırmak ve iş tatmini düzeylerini belirlemektir.Temel amaca binaen çalışmanın amacı, üç kapsamda incelenecektir: Bunlardan ilki örgütsel davranış alanında önemi vurgulanan örgütsel bağlılık, mesleki bağlılık ve iş tatmini kavramlarının bütünsellik çerçevesi içerisinde incelenmesidir. Diğer amacı Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Denetmenliği görevinde çalışanların mesleki bağlılık, örgütsel bağlılık ve iş tatmini düzeylerinin kurum çalışanları özelinde incelenmesidir. Son bölümün amacı ise, hipotezlerin test edilmesine yöneliktir. Bu noktada yapılan araştırmayı desteklemek amacıyla görgül bir çalışma yapılmıştır. Araştırma Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışmakta olan Sosyal Güvenlik Denetmen ve Denetmen Yardımcılarından 300 çalışanı kapsamaktadır. Araştırmada uygulanan Minnesota İş Tatmini Ölçeği ile Sosyal Güvenlik Denetmen ve Denetmen Yardımcılarının içsel tatmin, dışsal tatmin ve genel tatmin düzeyleri belirlenmiştir. Bireylerin Örgütsel bağlılığını ölçmek amacıyla kullanılan Meyer ve Allen'in(1990) geliştirdiği ölçek ile bireylerin duygusal bağlılığı devam bağlılığı ve normatif bağlılığı ve genel bağlılığı ölçülmüştür. Son olarak da, Blau(1985) tarafından geliştirilen Mesleki bağlılık ölçeği ile de bireylerin mesleki bağlılık düzeyleri ölçülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmış olup, kolayda örnekleme yöntemi ile örneklem seçimi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde“SPSS Statistics 15.0”paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlemesinde Güvenilirlik Analizi, T testi, Bağımsız grup T testi, Tek yönlü Varyans Analizi ve Regresyon Analizi gibi analizler kullanılmıştır. Hata payı sınırı 0,05 olarak varsayılmış ve örgütsel bağlılık ve mesleki bağlılığın iş tatminine olan etkisi bu bulgularla açıklanarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the effects of professional commitment and organizational commitment on job satisfaction and determine the job satisfaction. In regard to the main aim, the aim of the study will be analyzed in three scopes. Firstly, organizational commitment, job commitment and job satisfaction which are seen important in the area of organizational behavior will be analyzed within the frame of totality. The other aim is to analyze the organizational commitment, job commitment and job satisfaction of Social Security Auditors. Finally, hypothesis will be tested. The research includes 300 Social Security Auditors and Assistant Auditors. In the study, with the Minnesota Job Satisfaction Scale, the intrinsic satisfaction, extrinsic satisfaction and general satisfaction levels of Auditors and Assistant Auditors were determined. With the scale of Meyer and Allen (1990) which was used to measure the Organizational Commitment of Individuals, emotional commitment, continuation commitment and normative commitment, and general commitment of individuals, were measured. In the research, survey method was used to gather data and sample selection was made with easy sampling method.“SPSS Statistics 15.0”package program was used to analyze the data gathered in the study. Analysis such as Reliability analysis, T test, Independent Sample T Test, One-way Analysis of Variance and Regression Analysis were used for data analysis. The error margin was counted as 0,05 and the study was completed by explaining the effects of professional commitment and organizational commitment on job satisfaction with these findings.