İtfaiyelerde iş güvenliği algısının iş doyumu üzerindeki etkisi: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
Impact of occupational safety on job satisfaction: The case of Ankara Municipality fire department
- Tez No: 423192
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, İş Doyumu, İtfaiye, Job Safety, Job Satisfaction, Fire Department
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İş güvenliği her alanda uygulanması lazım olmakla beraber, iş güvenliğinin özellikle itfaiye teşkilatında uygulanması oldukça büyük öneme sahiptir. Çünkü itfaiye teşkilatı görev ve sorumlulukları bakımından tehlike arz eden olaylara müdahale etmekle görevlendirilmiştir. Zira itfaiye gelişmiş ülkelerde en tehlikeli meslekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu bakımdan gelişmiş ülkeler itfaiyecilik mesleğinde iş güvenliğine oldukça önem vermiştir. Üç-dört yıl öncesine kadar ısıya dayanıklı iş elbisesi bile olmayan itfaiyede artık teknolojik yeniliklerle beraber itfaiyedeki kullanılan alet ve malzemede gelişen teknolojiye ayak uydurmaya başlamıştır. Bir kaç yıl öncesine kadar çalışanların yangınlarda kullanması gereken ısıya dayanaklı elbiseleri dahi olmayışı, teşkilattaki iş güvenliğinin önemsenmemesinin açık bir göstergesidir. Buna benzer nedenlerden dolayı çalışanların iş doyumları olumsuz yönde etkilenmiştir. Bu çalışmada ülkemizde son yıllarda uygulanmaya başlanan ve önemi her geçen gün artan iş güvenliği ve iş doyumu hakkında bilgiler verilerek itfaiye teşkilatında bir anket çalışması neticesinde iş güvenliğinin iş doyumu üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde iş güvenliği hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölüm ise iş doyumu hakkında bilgilerin yanı sıra iş doyumunu etkileyen etmenler ve iş doyumunun sonuçları hakkında bilgiler yer almıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise bir anket çalışması ile Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının iş güvenliği ve iş doyumu ölçümü yapılarak çalışanlardaki iş güvenliğinin iş doyumu üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Çalışmanın son bölümünde ise yapılan anket çalışması ile 203 personele ulaşılmış ve bu anket sonuçları yapısal eşitlik modeli ile çözümlendirilmiştir. Çözümlendirilen bu anket sonucunda, iş sağlığı ve güvenliğinin beş alt değişkeni, iş doyumunun altı alt değişkenini etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is of great significance that occupational safety be applied, in particular, in fire departments whilst it needs to be performed in all fields, since fire departments are in charge of intervention into highly endangered circumstances. Therefore, fire departments are in the first row of hazardous occupations. Hence, developed countries attach great importance to occupational safety in fire extinguishing. Until three or four years ago even heat-resistant work clothes were inexistant. Nowadays the use of technological innovation tools and materials has began in the fire department to keep pace with evolving technology. Lack of fire-proof clothes used in fire extinguishing is a significant indicator of poor occupational safety. Situations like mentioned above affect job satisfaction negatively. This study determined the effect of this process which has begun in recent years in our country and the importance of ever increasing job security and employment in the job satisfaction, about the fire department using a survey. In the first section, information about the previous work is given on safety. The second section provides further information about affecting job satisfaction, job satisfaction and job satisfaction factors. In the third part of the study, a survey is conducted by the Ankara Metropolitan Municipality Fire Department to measure the job security and job satisfaction, and the impact of job security on satisfaction was measured. The survey covered the survey of 203 staff. This survey results were evaluated with structural equation modeling. The results determined that five sub-variables of occupational health and safety affected six subscales of job satisfaction.