Burdur türküleri üzerine bir inceleme
A review of Burdur songs
  1. Tez No: 423245
  2. Yazar: ŞULE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALAHADDİN BEKKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur, Türkü, Gurbet, Türkü Geleneği, Teke Yöresi, Burdur, Folk Song, Homesickness, Folk Song Tradition, Teke Region
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
Bu tezde TRT Türk Halk Müziği repertuarında bulunan Burdur türküleri şekil, ezgi, işlev, konu ve müzikal bakımlardan incelenip, tahlil edilip, tasnif edilmiştir. Çalışma sırasında kaynak kişilerden ve yazılı kaynaklardan ulaşılan Burdur türkülerine de yer verilmiştir.Burdur'un tarihî, coğrafî, ekonomisi ve turizmi hakkında bilgi verilerek tez daha anlaşılır kılınmaya çalışılmıştır. Türküler alfabetik olarak sıralanmış bu sıra ile numaralandırılmış ve tasniflerde bu numaralar kullanılmıştır. Burdur türkülerinin şekil bakımdan yapıları tespit edilmiştir. Konularına göre ve kullanıldıkları yere göre tasnifi yapılmıştır. Müzikal bakımdan incelenmiş, Burdur türkülerinde kullanılan ölçüler, usuller ve makamlar tespit edilmiştir. Yöreye ait kullanılan enstrümanlar ile ilgili bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Burdur folk songs which are in Turkish Radio Television Turkish Folk Music repertoire have been analyzed and classified in terms of form, melody, function and music. During the study Burdur folk songs have been taken a part according to reference books and people. Information about history, geography, economy and tourism of Burdur folk songs are given in an alphabetical order, numbered in this order and these numbers are being used in classifications. The structure of these songs have been identified in terms of form so they have been classified according to their topics and the place where they are used. Burdurfolk songs have also been dtudied in terms of music to identify prosodies, styles and tunes used in them. In addition, information about local instruments is provided.