Öğretmenlerin internet kullanımı özyeterlik inançları ve bilgisayara yönelik tutumlarına Fatih projesinin etkisi (Kırşehir ili örneği)
The effect of Fatih project on teachers' self-efficacy beliefs about internet usage and on their attitudes towards computer (Kırşehi̇r province sample)
  1. Tez No: 423246
  2. Yazar: YUNUS GEÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, FATİH Projesi, Eğitsel İnternet Kullanımı, Özyeterlik İnancı, Bilgisayar Tutumu, Teacher, FATİH Project, Educational Internet Usage, Self-Efficacy Belief, Computer Attitude
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, FATİH projesi kapsamındaki öğretim teknolojilerinin, öğretmenlerin bilgisayar tutumlarına ve eğitsel internet kullanım özyeterlik inançlarına etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 ve 2015-2016 eğitim-öğretim yıllarında Kırşehir ilinde FATİH projesi kapsamındaki ortaöğretim okullarında etkileşimli tahta ve altyapı kurulumu yapılıp kendilerine tablet bilgisayar dağıtılan 128 öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırma, betimsel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma FATİH projesinin Kırşehir'de uygulanmaya konulması ve bir yıllık uygulama sürecine dayalı etkisini araştırması bakımından boylamsal bir araştırma özelliğindedir. Verilerin elde edilmesinde, Bindak ve Çelik (2006) tarafından geliştirilen“Öğretmenler İçin Bilgisayar Tutum Ölçeği”ile Şahin (2009) tarafından geliştirilen“Eğitsel İnternet Kullanım Özyeterliği İnançları Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine ait bilgiler ise Anket Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Verilerinin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, FATİH projesi kapsamındaki öğretim teknolojileri; öğretmenlerin bilgisayara yönelik tutumlarında son uygulama lehine istatistiksel olarak anlamı fark oluşturmuştur. Öğretmenlerin eğitsel internet kullanım özyeterlik inançlarında son uygulama lehine istatistiksel olarak anlamlı derecede fark oluşturduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin bilgisayar tutum ölçeği ile eğitsel internet kullanım özyeterlik inanç ölçeği ön uygulama ve son uygulama bulgularında, bilgisayar tutum ölçeği puanları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğretmenlerin bilgisayar tutum puanları ile eğitsel internet kullanım özyeterlik puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to research the effect of teaching technologies in the scope of FATİH project on teachers' self-efficacy beliefs about educational internet usage and on their attitudes towards computer. The sample group of this study is composed of 128 teachers who are working in Kırşehir province in 2014-2015 and 2015-2016 academic years at secondary schools which are equipped with interactive whiteboards in the scope of FATİH project and who were distributed tablet computers. This research was performed by using general survey model which is one of the descriptive research methods. The research is a longtudinal one as it investigates the application of FATİH Project in Kırşehir and its effect during one-year of application process. The data of the research was obtained by using the“Computer Attitude Scale for Teachers”which was developed by Bindak and Çelik (2006) and the“ Educational Internet Usage Self-Efficacy Beliefs Scale”which was developed by Şahin (2009). Information about the demographic characteristics of the participants were obtained by the Survey Data Sheet. For the analysis of the data SPSS 22 software package was used. According to the findings of the research, the teaching technologies in the scope of FATİH project has created a statistically significant difference in the attitudes of teachers towards computer in favor of the final application. It was found that in the self-efficacy beliefs of teachers in educational internet usage, there is a statistically significant difference in favor of the final application. In the findings of pre-application and post-application of computer attitude scale for teachers and educational internet usage self-efficacy beliefs scale, statistically significant differences was found in favor of computer attitude scale score. It was observed that there is a positive moderate correlation between teachers's computer attitude scores and their educational internet usage scores.