Nasihat - nâme türündeki eserlerde yöneticilik
The governorship in the nasihat - nâme type works
  1. Tez No: 423460
  2. Yazar: EBRU VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KUZUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nasihat-nâme, Pend-nâme, Yöneticilik, Nasihat-name, Pend-name, Governorship
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Klâsik Türk edebiyatı, işlenen çeşitli konularıyla, meydana getirilen farklı türleriyle sayısız manzum ve mensur eserlerin ortaya konduğu geniş bir saha olarak dikkati çekmektedir. Bu sahanın önemli bir yapı taşı da, hiç şüphesiz devrin insanına iyiyi ve doğruyu anlatmaya çalışan, onları manevi yönden yetiştirmeye çalışan nasihat-nâmeler, diğer bir ifadeyle pend-nâmelerdir. Klâsik Türk edebiyatında, pek çok nasihat-nâme kaleme alınmıştır. Nasihat-nâme türünde yazılmış eserler hem yazıldığı yüzyılın yöneticilerine yol göstermekte hem de sonraki nesiller için önemli öğütler ve bilgiler ihtiva etmektedir. Bu çalışmada klâsik Türk edebiyatında yazılmış önemli nasihat-nâmelerden yola çıkarak şair ve yazarlarımızın mezkur konudaki görüşlerini ve arzu edilen ideal yönetici tipini ortaya koymayı tespit ve tahlil etmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish Literature draws attention as a broad field in which numerous poetical and prose works are set forth with its studied various subjects and created different types. The touchstone of this branch is undoubtedly nasihat-nâme, in other words pend-nâme which tries to teach being honest and decent, training them in terms of moral. Many nasihat-nâme have been dealt with in classical Turkish literature. The works written in type of nasihat-nâme not only guide to the politic leaders of the century they have been written but also they comprise precious advices and information for he next generations. In this work, we have aimed at presenting our writers and poets' opinions about the aforementioned subject and defining and analyzing the desired ideal characteristics of a leader.