Nasihatnâmelerde mûsikî
Music in nasihatnamas
- Tez No: 429733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mûsikî, Nasihat/Pend/Öğüt, Nasihatnâme/Pendnâme, Music, Advice/Admonition/Recommendation, Nasihatnama/ Pandnama
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, nasihatnâmelerde mûsikîyi incelemektedir. Çalışmanın amacı, Dîvân Edebiyatı'nın en önemli nazım türlerinden biri olan nasihatnâmelerde mûsikînin yerini tespit etmektir. Bu araştırma, Nasihatnâme türündeki eserlerde mûsikînin insanı neşelendirmek ve kederi gidermek gibi nedenlerle kullanıldığını göstermiştir. Mûsikînin olumlu yanları olduğu gibi bazı sosyal olumsuz taraflarının bulunduğu, helal ve haramlığından çok pratikliğine dikkat çekildiği tespit edilmiştir. Şahsî düşüncelerin ve dönemin değer yargılarının Müelliflerin mûsikîye yaklaşımını etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work studies music in Nasihatnamas (advice letters). It aims to find out the place of music in advice letters which are one of most important verse of Diwan Literature. The research has showed that music in advice letters was used for several reasons such as cheering up and eliminating grief. It has been found out that its positive as well as some negative social aspects, and its practical rather than religious aspects were stressed. The thoughts of the authors and the value judgment of their time affected their approach to music.