Sosyal girişimcilik odaklı örgüt iklimi oluşturma: Dumlupınar Üniversitesi'nde bir uygulama
Creating an organizational climate based on social entrepreneurship: An application in Dumlupınar University
- Tez No: 423488
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Girişimcilik, Örgüt İklimi, Üniversite, Social Entrepreneurship, Organizational Climate, University
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Sosyal girişimcilik birçok sektörde sosyal değer ve değişim oluşturmak ya da sosyal gerekleri karşılamak adına fırsatların peşinden gidildiği yenilikçi bir süreç olarak değerlendirmiştir. Yepyeni kaynaklar bulma ve bu kaynakları farklı bir şekilde birleştirmeyle ortaya çıkan sosyal girişimcilik, toplum için sosyal değer oluşturma çabasıdır. Örgüt iklimi kavramı ise çalışma çevresiyle ilgili olup örgütün daha çok psikolojik yönünü ifade etmektedir. Kurum içinde hâkim olan bu iklim çalışanların duygularını, davranışlarını ve tutumlarını etkilemekte dolayısıyla kurumların başarısında önemli bir etken olabilmektedir. Üniversiteler sosyal girişimciliğin toplum bazında gerçekleşmesinde son derece önemlidir. Dolayısıyla bu çalışmada öncelikli hedef üniversitelerde sosyal girişimciliği geliştirmek ve yaygınlaştırmak için nasıl bir örgüt iklimine sahip üniversite modeline ihtiyaç duyulduğunun araştırılmasıdır. Bu amaçla çalışma Dumlupınar Üniversitesi'nde görev yapan 182 akademik personel ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada değişkenler arasındaki ilişki ve etkileşim korelasyon analizi ve kurulan regresyon modellerine yönelik hipotezlerin test edilmesi ile belirlenmiştir. Yapılan analizler kurulan regresyon modellerini doğrulayarak değişkenler arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu göstermiştir. Örgüt ikliminin sosyal girişimciliği etkilediği tespit edilerek üniversitede hâkim olan samimi bir iklimin var olan yönetici desteği ile birlikte sosyal girişimliği pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social Entrepreneurship is regarded as an innovative process that pursue the many opportunities to creat social value and change or meet social need in many sector. Social entrepreneurship occured by finding new resources and combining those resources in a different way is an effort to create social value for the community. The term of organizational climate is related to the work environment refers to the more psychological aspects of the organization. These working climate prevailing in the institution which affects behaviors, feelings and attitudes of workers can be an important factor in success. Universities are extremely important in the implementation of social entrepreneurship. Therefore, this work's primary objective is investigating how universities need to have an organizational climate models to develop and promote social entrepreneurship in universities. For this purpose, this research was carried out 182 academic staff who worked in Dumlupınar University. Relations and interactions between variables was determined by correlation analysis and founding regression model for testing hypothesis. Verified analisies by founded regression models showed that significant relationship between variables. Organizational climate has been found to affect social entrepreneurship. This study have demonstrated that friendly climate prevailing in university with existing support of a administrators has significant positive effects on social entrepreneurship.