Girişimcilik şebekelerinin geçici rekabet avantajı yaratmadaki rolü
The role of entrepreneurial networking in the pursuit of transient competitive advantage (Cases of three small to medium growth enterprises in Ghana)
- Tez No: 524597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN MURAT YAŞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimci şebeke stratejisi, geçici rekabet avantajları, gelişmekte olan ekonomiler, büyümeye odaklı Gana'daki küçük ve orta ölçekli işletmeler, Entrepreneurial networking strategy, transient advantages, emerging economies, growth-oriented small and medium sized enterprises in Ghana
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada girişimcilik konusundaki şebeke tabanlı araştırmayla ilgili bilginin bazı önemli farklılıklarını ele alınmıştır. Bu, küçük-orta büyüklükteki (KOBİ'lerin) geçici rekabet avantajları çerçevesinde nitel şebekeyi temel alan araştırmaların yeterli biçimde anlaşılmasını içerir. Dolayısıyla bu çalışma, Gana'nın perakende sektöründe mevcut küçük ve orta ölçekli işletmelerin girişimcilik süreci ve performansı üzerine toplumsal gömülmenin nedenleri ve sonuçlarına odaklanmaktadır. Birçok koşul tasarımı kullanılmaktadır. Başkent Accra'daki üç perakende işletmesi özenle seçilmiştir. Sonuç olarak, karma bir araştırma yöntemi seçilmektedir. Karma yöntem analizlerinin amacı, tasarlanan teorik modele (yani, girişimci şebeke geçiş avantajları modeli-ENTAm) güvenirlik kazandırmaktır. Nitel veri toplama yaklaşımı için, bu firmaların yöneticileri veya sahipleri ile yapılan 10 oturum kullanılmıştır. Sonra, nicel çalışma bölümü için, tüm çalışanların eksiksiz bir örneklemesi yapılmıştır (toplam çalışan nüfusu 129'dur). 110 (olası 129'dan) anket gönderilmiştir (yani yaklaşık %85 cevap oranı). Bulgular, bu avantajın başlangıcında KOBİ'lerin genellikle kurucuların ve çalışanların kayıt dışı bağlarına dayandığını göstermektedir. Fikir aşamasından sonra, bu bağlar daha güçlü bağlara ve bazı durumlarda resmi bağlara dönüştü. En önemlisi, bu KOBİ'lerin şebeke yapısı ve şebeke kapasitesi arasında önemli bir yineleyici ilişki vardı. Bireysel olarak, üç şebeke konfigürasyon unsuru, seçilen üç durumun finansal olmayan performanslarını olumlu etkiledi. Ancak, toplu olarak, yalnızca şebeke kapasitesi ve şebeke stratejisi, seçilen durumların rekabetçi performansını ve avantajlarını olumlu yönde etkiledi. Bu deneysel bulgular, Gana'nın KOBİ endüstrisi içindeki girişimciler, yöneticiler ve politikacılar arasında yapıcı bir tartışmayı başlatacaktır.
Özet (Çeviri)
This study addressed some major discrepancies in the knowledge regarding the network based research in entrepreneurship. This includes inadequate understanding of the qualitative network-based research as well as the absence of a transient advantage researches within the scope of small to medium sized enterprises (SMEs). Hence the study focused on the causes and consequences of social embeddedness on the entrepreneurial process and performance of existing small to medium sized enterprises in Ghana's retail sector. A multiple case study research design governed the entire mixed research method. The sampling procedure involved carefully selecting three retail businesses in the capital city, Accra. The qualitative data gathering approach comprised 10 interview sessions with either managers or owners of these firms. Subsequently, the quantitative study section involved a complete sampling of all the employees within the cases (total employee population constituted 129). A total of 110, out of the possible 129, questionnaires were returned (i.e. about 85% response rate). Correspondingly, the mixed method analyses aimed at giving credence to theoretical model designed (i.e. the entrepreneurial networking and transient advantages model—ENTAm). The findings revealed that at the start of an advantage, SMEs often relied heavily on informal ties of the founders and employees. After the ideation stage, these ties morphed into stronger ties, and in some cases formal ties. Most importantly, there was a significant iterative relationship between the network structure and network capability of these SMEs. Individually, all three network configuration elements positively impacted the non-financial performances of three selected cases. Collectively however, only network capability and network strategy positively impacted the competitive performance and advantages of the selected cases. It is envisaged that these empirical findings will trigger a lot of constructive debate among entrepreneurs, managers, and policy-makers within the SME industry of Ghana.