Seçime dayalı konjoint analizi ve bir uygulama
Choised based conjoint analysis and an application
  1. Tez No: 423489
  2. Yazar: ELİF YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NOYAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Seçime Dayalı Konjoint Analiz, Sürdürülebilir Kampüs, Yeşil Kampüs, Choice Based Conjoint Analysis, Sustainable Campus, Green Campus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada; tüketicilerin bir ürün, hizmet veya düşünce tercihlerini yaparken birçok seçenek arasından yaptıkları seçimi anlamak için geliştirilen konjoint analizi kullanılmıştır. Konjoint analizi tekniklerinden biri olan seçime dayalı konjoint analizi, direk tüketici tercihleri ölçüldüğünden ve yapılan çalışma sayısının az olmasından dolayı çalışmada tercih edilmiştir. Çalışmanın asıl amacı başta pazarlama olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılan konjoint analizini inceleyerek, seçime dayalı konjoint analizi için bir uygulama yapmaktır. Bu sebeple yapılan uygulamada DPÜ İ.İ.B.F. öğretim elemanlarının seçime dayalı konjoint analizi kullanılarak var olan bir kampüsün sürdürülebilir yeşil kampüse dönüşümü sırasında öncelikli olarak yapılması istedikleri uygulamaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada; Geng ve ark.(2013) tarafından“Çin'de ”Yeşil Üniversite“ Oluşturulması: Shenyang Üniversitesi Örneği”adlı yayımlanan çalışmada kullanılan değişkenler ve bu değişkenlere ait düzeyler ele alınmıştır. Her biri 3 düzeyden oluşan enerji, su, atık, eğitim ve araştırma özelliklerine ait 21 adet seçim seti, 2015-2016 yılında DPÜ İ.İ.B.F.'de görevli akademik personele anket çalışması ile uygulanmıştır. Çalışma sonucunda İ.İ.B.F. akademik personelinin sürdürülebilir yeşil kampüs dönüşümünde öncelikli olarak enerji, su, atık, eğitim ve araştırma kriterlerinde önem verdikleri uygulamalar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, conjoint study that is improved to understand consumers' choices when they prefer goods, services or thought among multiple options is used. Choised – based conjoint analysis which is one of the technic of conjoint analysis is preferred in this study, because it measures direct consumer's preferences and number of study is less. The main purpose of study is to make an application for choised – based conjoint analysis by examining conjoint analysis, which has broad usage area especially marketing. For this reason, choised – based conjoint analysis of academic staff of administrative faculty of Dumlupinar University is applied in the application. And, important applications are determined for sustainable green campus conversion. In the study, variables and its levels, which are published in the study of“ ”Green University“ in the China”by Geng and his friend (2013) and“ Shenyang University Sample”, are discussed. 21 selection sets, which compose of three levels of energy, water, trash, education and research, are applied with survey study to academic crew of administrative faculty of Dumlupinar University in 2015 – 2016. At the end of the study, academic staff of administrative faculty primarily gave importance to application of energy, water, trash, education and research for sustainable green campus conversion. Study is designated those applications.