Mobbing ve örgüt kültürü arasındaki ilişki: Dumlumpınar Üniversitesi'nde bir uygulama
Mobbing and the relationship between organizational culture an implementation at Dumlupınar the University
- Tez No: 423493
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN BÜBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Yıldırma, Örgüt Kültürü, Kültür, Mobbing, Terrorisation, Culture of Organization, Culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüz koşullarında örgütlerin sadece faaliyette bulunduğu alandaki başarısı, küresel rekabet ortamında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle örgütler rakiplerden farklı ürün ve hizmet üretimi sırasında; misyon, vizyon, değer ve ilkeleri kapsayan güçlü bir örgüt kültürüne de ihtiyaç duymaktadırlar. Diğer taraftan örgütler çalışma ortamında da pek çok sorunla karşılaşmaktadırlar. Çalışanların uyumsuzluğu ve çalışma atmosferinin sağlıksız olması örgütün varlığını da tehlikeye sokmaktadır. Bu nedenle son zamanlarda yönetim psikolojisi alanında çalışanlara verilen önem ve değer, çalışanların sosyal ihtiyaçları ve özlük hakları vb. gibi konular önem kazanmış ve araştırmalara konu olmuştur. Sistematik, aşağılayıcı psikolojik baskı, haksız söz ve davranışlarını içeren mobbing davranışı, pek çok nedenden kaynaklanmaktadır ve cinsiyet fark etmeksizin hemen hemen her organizasyonda görülmektedir. Bu çalışmanın amacı mobbingi önleyebilmek için, mağdur ve yöneticilere yol göstermek ve mobbing ve örgüt kültürü arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mobbing kavramı, tarihçesi, tanımı, nedenleri teorik çerçevede incelenmiş ve mobbingle mücadele yöntemleri ele alınmıştır. İkinci bölümde kültür ve örgüt kültürü kavramı ve örgüt kültürünü oluşturan ögeler tanımlanmış, örgüt kültürünü oluşturmada modeller açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise örgüt kültürü ve mobbing arasındaki ilişki Dumlupınar Üniversitesi'nde bir uygulama ile analiz edilmiştir. Bulgular sonuçları ile yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Under today's economic conditions,sucess of the organizations that segment result remains incapable in global competition condition.For this reason,unlike its competitors, during the producing product and servise, they need strong organizational culture including mission, vision, moral and principle. On the other hand, organizationsare faced with many problems in work environment too.Personnel inconsistency and unhealthy job-working atmosphere endanger existence of the organizations. For this reason, in recent years, in psychology of management department putting personnel first, their social need and employee personal rights etc. ıssues become even more important and be the subject of investigations. Mobbing behavior that include systematic, insulty repression,unjust expression and behaviors originated in many reasons. And it occurs almost in organization without sex discrimination. The aim of the study to provide guidance to victims and managersin order to prevent mobing and determine the relatioship between mobbing and organizational culture. The study consists of three parts. İn the first part the concept of mobbing, its history definittion causes are examined in terms of theoretical framework and struggle techniques with mobbing are come up. İn the second part cultere concept of organizational culture, elements which compose organizational culture are identified and models are explaned in forming the organizational culture. İn the third part, relationship between organizatinal culture and mobbing are analyzed by a practice in Dumlupınar University and findings are construed with results.