Sosyal zeka boyutları ile tükenmişlik boyutları arasındaki ilişki: Dumlupınar Üniversitesinde bir uygulama
Relation between social intelligence and exhaustion: An application in Dumlupınar University
- Tez No: 423494
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN BÜBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akademisyen, Zeka, Zeka Düzeyi, Sosyal Zeka, Tükenmişlik, Academicians, Intelligence, Intelligence level, Social Intelligence, Exhaustion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada ana amaç, iş yaşamında önemi giderek artan bir kavram olan ''sosyal zeka'' ile ''tükenmişlik'' konularını irdelemek ve sosyal zeka düzeylerinin tükenmişlik üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırma örneklemini, 2014/2015 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Kütahya' da Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi ve Germiyan yerleşkelerinde bulunan fakülte ve meslek yüksekokulları akademisyenleri içerisinden 163 akademisyen oluşturmaktadır. Veri edinme araçları olarak Demografik bilgileri içeren form, Tromso Sosyal Zeka Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada veri edinmek için kullanılan Tromso Sosyal Zeka Ölçeği'nde Silvera Sosyal Zeka Modeli, Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nde Maslach Tükenmişlik Modeli baz alınmıştır. Verilerin analizi SPSS 18.0.1 paket programı vasıtasıyla yapılmıştır. Hipotezlerin test edilmesi için bağımsız örneklemlerin tespiti için t testi, tek yönlü varyans (Anova) analizi, varyans analizine göre farklılıkların kaynağını tespit etmek için Scheffe çoklu karşılaştırma testi ile değişkenler arasındaki ilişkinin tespit edilmesi için Pearson korelasyon analizi gibi analizler kullanılmıştır. Birinci bölümde zeka kavramı, çoklu zeka kavramı ve sosyal zeka kavramı ve sosyal zeka modellerine yer verilmiş, ikinci bölümde, tükenmişlik kavramı ve tükenmişlikle ilgili diğer ayrıntılar, tükenmişlik modellerine yer verilmiş, üçüncü bölümde sosyal zeka ve tükenmişliğin birlikte ele alındığı, Dumlupınar Üniversitesi akademisyenlerinin yanıtladığı anketlerin analizi ile sonuç ve öneriler ele alınmıştır. Araştırma neticesinde, sosyal zeka düzeyi boyutlarından sosyal beceri ile tükenmişlik boyutlarından kişisel başarı hissinde azalma arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sosyal zeka düzeyi boyutlarından sosyal bilgi süreci ile tükenmişlik boyutlarından kişisel başarı hissinde azalma arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sosyal zeka düzeyi boyutlarından sosyal farkındalık ile tükenmişlik boyutlarından duygusal tükenme arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sosyal zeka boyutlarından sosyal farkındalık ile tükenmişlik boyutlarından duyarsızlaşma arasında yapılan korelasyon analizi sonucuna göre negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sosyal zeka boyutlarından sosyal farkındalık ile tükenmişlik boyutlarından kişisel başarı hissinde azalma arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sosyal zeka düzeyi boyutlarından sosyal beceri ile çalışma süreleri arasında yapılan tek yönlü varyans analizi sonucunda pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Tükenmişlik boyutlarından kişisel başarı hissinde azalma ile unvanlar arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim in this research is examine the subjects of 'social intelligence' and 'exhaustion' ,which have increasing importance in the Professional life, and analize the social intelligence levels on exhaustion. 163 acedemicians from between the academicians in Dumlupınar University Evliya Çelebi and Germiyan campuses are formed the research sample. A form, which includes demografic information, Tromso Social intelligence measuring device and Maslach burnout inventory are used as data acquisition tools. In this research, Silvera Social intelligence model from Tromso Social intelligence measuring device and Maslach exhaustion model from Maslach burnout inventory are based on for the acquisation of data. Data analysis is made with SPSS 18.0.1 programme. In the first part, concept of intelligence, multiple intelligence theory, social intelligence and social intelligence models are explained; in the second part the concept of exhaustion, other details about exhaustion and exhaustion models are given a place; in the third part, conclusion according to analysis of survey, which are applied to Dumlupınar University Acedemicians, and suggestions are handled. As a result of the research about the correlation analysis between the social skills from the social intelligence level aspects and decrease in the feeling of personal success from the exhaustion aspects, a negative meaningful relation is identified. As a result of the correlation analysis between the social knowledge process from the social intelligence level aspects and decrease in the feeling of personal success from the exhaustion aspects, a negative meaningful relation is identified. As a result of the correlation analysis between the social awareness from the social intelligence level aspects and emotional exhaustion from the exhaustion aspects, a negative meaningful relation is identified. According to the correlation analysis between the social awareness from the social intelligence level aspects and depersonalization from the exhaustion aspects, a negative meaningful relation is identified. As a result of the correlation analysis between the social awareness from the social intelligence level aspects and decrease in the feeling of personal success, a negative meaningful relation is identified. As a result of one-way variance analysis between the social skills from the social intelligence level aspects and working hours, a positively meaningful relation is identified. A positive meaningful is identified between the decrease in the feeling of personal success from the exhaustion aspects and the titles.