Amatör spor kulüplerinde kalite yönetim sistemlerinin incelenmesi ve bir model önerisi (Kocaeli ili örneği)
Rewiew of the quality management system i̇n amateur sport clubs and a model propose (case in Kocaeli)
- Tez No: 423537
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD SERTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite Yönetimi, Toplam Kalite, Amatör Spor Kulübü, Quality Management, Total Quality, Amateur Sport Club
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, Kocaeli İlinde bulunan amatör spor kulüplerinin mevcut yapısında, Kalite Yönetimi Sistemlerinin uygulanıp uygulanmadığını incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma da öncelikle toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri ve amatör spor kulüplerinde çok sık meydana gelen sorunlarla ilgili literatür taranmıştır. Tespit edilen sorunlarla ilgili Kocaeli ilindeki amatör spor kulüplerinin mevcut durumunu analiz etmek amacıyla çalışanların demografik yapılarını ve Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili düşüncelerini ölçmeye yönelik bir anket uygulanmıştır. Toplamda 64 spor kulübü çalışanına ulaşılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 16.0 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Güvenilirlik kat sayısı α = 0,8910 çıkmıştır. Araştırma sonucunda Kocaeli'nde bulunan amatör spor kulüpleri çalışanlarının TKY ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları gözlenmiştir. Ayrıca çalışanların ve bölümlerin hedeflerinin gözden geçirilmesi ve güncelleştirilmesi, kulüp çalışmalarında stratejik planlama ve hedef belirleme çalışmalarının çalışanlar arasında çok önemli olduğu gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında Kocaeli'nde Amatör Spor Kulüpleri çalışanları için; TKY ve Kalite Yönetim Sistemleri üzerine“ araştırma ve geliştirme merkezleri”kurulması,“hizmet içi eğitim merkezi”kurulması öngörülmektedir. Ayrıca teknik ve idari bilgilerin yer aldığı sistematik bir bilgi merkezinin de oluşturulmasıyla diğer illerde örnek oluşturacağı düşünülmektedir. Bu çalışma ile amatör spor kulüplerinde kalite yönetim sistemlerinin daha etkili ve verimli şekilde uygulanmasına katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, it is aimed to study on whether the quality management system has been implemented in the current structure of amateur sport clubs in the province of Kocaeli. Primarily, the literature about Total Quality Management, Quality Management Systems and problems occurring frequently in amateur sports clubs has been scanned. İn order to analyze the current state of amateur sports clubs in Kocaeli on about the detected problems, a questionnaire has been applied towards to measure demographic structure of the employees and their thoughts about Total Quality Management. A total of 64 sports club employees have been reached and the results obtained were evaluated. When evaluating the results obtained in this study, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 16.0 software was used for statistical analysis. Descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, standard deviation) were used for analyzing the data.. Reliability coefficient has been found as α = 0.8910. According to the results of the study, it was observed that amateur sport club employees in Kocaeli, do not have enough information about TQM. In addition, it was observed that updating the target of employees and divisions and strategic planning and goal setting activities is very important. Among employees. In the light of this information, to establish“in-service training center”“research and development centers”on about TQM and Quality Management Systems for Amateur Sports Club employees is prescribed. In addition, it is thought that there will be an example for other provinces via a systematic information center including also technical and administrative details. By means of this study, a contribution for implementing more effective and efficient quality management systems in amateur sport clubs is expected.