Prof. Dr. Yakup Kepenek'in yaşamı, yapıtları, fikirleri, uygulamaları ve Türk toplumsal yaşamına katkıları
The life, works, ideology and practises of Prof. Dr. Yakup Kepenek and his contributions to Turkish social life
- Tez No: 423550
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALİ KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Ekonomi, Siyasal Bilimler, Biography, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: In come, Culture, Economy, State Economic Enterprise, Republik
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada Prof. Dr. Yakup KEPENEK'in kitapları, makaleleri, temel fikirleri ve uygulamaları Türk Toplumsal Yaşamına katkıları bakımından incelenmiştir. Prof. Dr. Yakup KEPENEK'in özgeçmişi incelendikten sonra yapıtları sınıflandırılarak sunulmuştur. Bu incelemede Prof. Dr. Yakup KEPENEK'in yapıtları (kitap, makale, gazete köşe yazıları) esas alınmıştır. Gazetede yayınlanan köşe yazılarından önemli görülenlerinden bazılarına burada yer verilmiştir, geri kalanı ise eklerde liste halinde sunulmuştur. Prof. Dr. Yakup KEPENEK'in fikirleri yedi gruba ayrılmıştır: (1) CHP Hakkındaki Fikirleri, (2) Cumhuriyet Hakkındaki Fikirleri, (3) KİT'ler Hakkındaki Fikirleri, (4) Sanayi Hakkındaki Fikirleri, (5) Eğitim, Bilim ve Kültür Hakkındaki Fikirleri, (6) 12 Eylül Hakkındaki Fikirleri, (7) Ekonomi Hakkındaki Fikirleri. Prof. Dr. Yakup KEPENEK'e yapılan eleştirilere, onunla karşıt ve aynı düşüncede olan kişilere yer verilmiştir. Uygulamalarının değerlendirilmesinden sonra bugün ve gelecekte“Prof. Dr. Yakup KEPENEK'ten daha iyi nasıl yararlanırız?”değerlendirilmesine yer verildi. Elde edilen bulgulara karşılık öneriler geliştirildi, sonuç bölümünde genel bir değerlendirme yapıldı ve yeni araştırmacılara öneriler sunuldu. ANATHAR SÖZCÜKLER: Gelir, Kültür, Ekonomi, KİT, Cumhuriyet
Özet (Çeviri)
In this thesis, the works, main ideas and practices of Prof. Dr. Yakup KEPENEK are anauted in terms of his contributions to Turkish Social life. It is presented with the classificaution of his works after analyting his personal background. This thesis is based on his Works (boks, articies, coloums). Some coloms which are thought to be important are placed in this thesis. His ideas are divided into seven groups: (1) His Ideas on CHP, (2) His Ideas on commonwealth, (3) His Ideas on State Economic Enterprise, (4) His Ideas on İndustry, (5) His Ideas on Education, Science and Culture, (6) His Ideas on 12 Eylül, (7) His Ideas on Economy. Also, critics towards him and the ideas appased to him are presented. After analysing his practices it is exalwated that“ how can we take advantage of Prof. Dr. Yakup KEPENEK?”. In response to findigs some suggestions are brought on and in the canclusion part a general evaluation is made and suggestions are given to the senior resear chers.