The Role of high technology using sectors in promoting the export performance of Turkey
Türkiye'nin ihracat performansını desteklemede yüksek teknoloji kullanan sektörlerin rolü
- Tez No: 82230
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KEPENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yüksek teknoloji, ihracat performansı, imalat sanayi, AR-GE, High technology, export performance, manufacturing industry, R&D
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz TÜRKİYE'NİN İHRACAT PERFORMANSINI DESTEKLEMEDE YÜKSEK TEKNOLOJİ KULLANAN SEKTÖRLERİN ROLÜ Dönmez, Ferda Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yakup Kepenek Eylül 1999, 70 sayfa Bu tez, Türk imalat sanayiinin 1980-1995 dönemindeki durumunu, detaylı olarak incelenen sektörlerin, özellikle teknoloji içeriklerini dikkate alarak incelemeyi amaçlamaktadır. Yapılmak istenen temel şey, Türkiye'nin ihracat performansı bir bütün olarak ele alındığında yüksek teknoloji kullanan sektörlerin bu performansta bir ivmelendirici rolü olup olmadığını araştırmaktır. Tezin dayandığı kuramsal temel verildikten sonra, Türk imalat sanayiinin ihracat performansı; ilgili sektörler OECD teknoloji sınıflandırmasına göre sınıflandırılarak gözlemlenmiştir. Ve, bu analiz sonucunda elde edilen desen yine ilgili sektörlerdeki AR-GE harcamalarının bir analizi ile birleştirilmiştir. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF HIGH TECHNOLOGY USONG SECTORS IN PROMOTING THE EXPORT PERFORMANCE OF TURKEY Dönmez, Ferda M.S., Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Yakup Kepenek September 1999,70 pages This thesis aims at giving a picture of the Turkish manufacturing industry with special emphasis to the technology content of the diversified sectors for the period 1980-1995. The main objective is to investigate whether there is an accelerator role of the high-technology using sectors in the overall export performance of Turkey. After giving the theoretical base on which the thesis depend, the export performance of Turkish manufacturing industry is observed by classifying those sectors according to the OECD classification of technology level and the pattern found in the analysis is combined with the analysis of R&D expenditures in those sectors.