Şükufe Nihal'in öykülerinde yapı ve tema
Structure and theme of Şükufe Nihal's stories
- Tez No: 423563
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EYLEM SALTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şükufe Nihal, Öykü, Yapı, Tema, Şükufe Nihal, Story, Structure, Theme
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Şükufe Nihal, mütareke dönemini yaşamış, millî mücadeleye destek olmuş ve uzun yıllar öğretmenlik yapmış biri olarak toplumu çok iyi gözlemlemiştir. Bu nedenle Şükufe Nihal'in öyküleri toplumu yansıtması yönünden incelenmeye değerdir. Türk edebiyatında daha çok şair kimliği ile yer alan Şükufe Nihal, roman, öykü ve gezi yazıları da yazmıştır. Bu çalışmada Şükufe Nihal'in Öykücülüğü üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda, eserleri biyografik okumaya uygun olan Şükufe Nihal'in hayatından, edebî kişiliğinin oluşumundan ve eserlerinden bahsedilmiştir. Daha sonra öykülerin özeti ve konusu verilerek ardından öyküler yapı ve tema açısından incelenmiştir. Şükufe Nihal, toplam yirmi iki tane öykü yazmıştır. Şiir ve romanlarını kadın duyarlılığı ile oluşturan Şükufe Nihal, öykülerinde de kadınları ve onların sadakatini, eğitim aşkını, vatanperverlik gibi konuları işlemiştir.
Özet (Çeviri)
Şükufe Nihal who had seen artmistice time, had supported to national struggle, had worked as a teacher had observed to society very well. As a result of this, Şükufe Nihal's stories which reflected to society is worth to examination. Şükufe Nihal who mostly referred to by poet identity in Turkish literature, wrote novel, story and travel writings. In this study, it was focused on Şükufe Nihal's stories. In this context, it was mentioned from Şükufe Nihal's life, formation of literary personality and works. Thereafter, giving the summaries and topics of stories, then, stories were examined in terms of theme and structure. Şükufe Nihal had written twenty two stories. Şükufe Nihal who had created woman sensitivity in the fictions and poetries, also she had treated woman, their faithful, education love, patriotism extc. in the stories too.