Şukûfe Nihal'in Domaniç Dağlarının Yolcusu kitabındaki kelime gruplarının incelenmesi
The research of word groups in Domaniç Dağlarının Yolcusu which was written by Şukûfe Nihal
  1. Tez No: 296772
  2. Yazar: ALİ MANSUR KÜLAHCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Domaniç Dağlarının Yolcusu, kelime grubu, gezi yazısı, Domaniç Dağlarının Yolcusu, word group, travel writing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Bu çalışma, Şukûfe Nihal'in ?Domaniç Dağlarının Yolcusu? adlı eserinde yer alan kelime gruplarının incelenmesinden oluşmaktadır. Türkiye Türkçesinde tartışma konusu olan ?kelime grupları? nın daha çok öykü, roman gibi türlerde incelendiği görülmektedir. Bu nedenle çalışmamızda üzerinde fazla inceleme yapılmamış olan ?gezi yazısı? türünün seçilmesinin, kelime grupları konusuna katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Çalışmamıza başlarken, ?kelime grupları? konusunda yazılmış olan eserler incelenmiş, dilbilimcilerin bu konudaki görüşleri belirlenmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde Şukûfe Nihal'in hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve üzerinde çalışma yaptığımız ?Domaniç Dağlarının Yolcusu? adlı eseri hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde kelime gruplarının tanımı, özellikleri ve çeşitli kaynaklardaki ele alınış şekilleri incelenmiştir.Üçüncü bölümde ?Domaniç Dağlarının Yolcusu? adlı eserdeki kelime grupları tasnif edilerek verilmiştir. Bu bölümde, kelime grubunu oluşturan kelimeler koyu yazılmış, sayfa ve satır numaraları yay ayraç içinde gösterilmiştir. Numaralandırma yapılırken ekte verilen metin esas alınmıştır.Yazarın hangi kelime gruplarını ne kadar kullandığı ve bu kullanılışın üslubunu nasıl etkilediği konusu ise sonuç bölümünde belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This is the study of word groups in ?Domaniç Dağlarının Yolcusu (The Traveller in The Domaniç Mountains)?, which was written by Şukûfe Nihal. The topic of word groups, which is a discussion topic in Turkish in Turkey, is mostly studied in types of written works such as stories or novels. Thus, it is thought that it would be beneficial to choose the type of travel writing, on which not many studies have been carried out, as it could contribute to the topic of word groups.Before the completion of the study, written works on word groups have been examined, and the views of linguists on the subject have been determined. The study consists of three parts.In part I, information about the life of Şukûfe Nihal, her literary personality and works, which include ?Domaniç Dağlarının Yolcusu?, on which the study has been carried out, is given.In part II, the definiton of word groups, their features and how they were discussed in various written sources have been studied.In part III, word groups in the work of ?Domaniç Dağlarının Yolcusu? have been classified. In this section, words forming the word groups have been written in bold, page and line numbers have been shown in parantheses. Numbering is based on when the enclosed text.The topic how much the author used word groups, and how this use affected her writing style has been shown in the conclusion section.