Fen eğitimi araştırmalarının karakteristik özellikleri: Ulusal ve uluslararası bir çözümleme
Characteristic features of sci̇ence education studies: A national and international analysis
  1. Tez No: 423572
  2. Yazar: HİLAL KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, eğitim araştırmaları, tema, yöntembilim, Science education, educational studies, theme, methodology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Fen Eğitimi Araştırmalarının Karakteristik Özellikleri: Ulusal ve Uluslararası Bir Çözümleme Özet Amaç: Bu araştırmada, fen eğitimi alanında yapılmış araştırmaların; tematik, metodolojik ve istatistiksel analiz teknikleri bazında dağılımlarının, ulusal ve uluslararası düzeydeki durumu ortaya konmaya çalışılmıştır. Yöntem: Araştırma, yöntembilim modeli kullanılarak yapılandırılmıştır. Araştırmanın çalışılabilir evrenini (i) ulusal düzeyde yapılmış olan fen eğitimi lisansüstü tezler ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren fen eğitimi araştırmalarını yayınlayan hakemli akademik dergilerde yayınlanan makaleler (ii) uluslararası düzeyde fen eğitimi araştırmalarını yayınlayan hakemli akademik dergilerde yayınlanan makaleler oluşturmaktadır. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak oluşturulan üç örneklem grubu yer almaktadır. Bunlar: Beş yılda [2006-2010] yayınlanmış olan iki yüz kırk sekiz adet ulusal lisansüstü tezden, üç yüz dört adet ulusal ve üç yüz yirmi sekiz adet uluslararası makaleden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Akademik Yayın Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Araştırmada veri analizi; içerik analizi türlerinden kategorisel analiz ve frekans analizi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Ulusal ve uluslararası araştırmalarda özellikle tema, araştırma modelleri ve istatistiksel teknikler bazında farklılıklar saptanmıştır. (i) Tema bazında, ulusal ve uluslararası araştırmalarda öğretim strateji, yöntem ve teknikleri, fen kültürü ile fen konuları konulu araştırmaların sık çalışıldığı saptanmıştır. (ii) Araştırma yöntem ve metodolojileri bazında; ulusal araştırmalarda, deneysel araştırmalar, daha çok öğrencilerinden oluşan örneklem grupları; uluslararası araştırmalarda ise nitel araştırma yöntemleri ile öğrenciler üzerindeki çalışmalar yoğunluk göstermektedir. Uluslararası çalışmalarda öğretmenler üzerine yapılan çalışma oranı ulusal düzeye göre fazladır. (iii) İstatistiksel analiz teknikleri bazında: betimsel istatistikler, t-testi, ANOVA, içerik analizi her iki grupta sık kullanılan teknikler olup, uluslararası araştırmalarda bunların dışında, söylem analizi sık tercih edilmiştir. Sonuç: Araştırmalarda kullanılan model, evren-örneklem, veri toplama aracı ve veri analiz tekniklerinin belirtilmesi, tema ve yöntem çeşitliliğine gidilmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Characteristic Features of Science Education Studies: A National and International Analysis Abstract Purpose: In this research, the situation in national and international level of the studies conveyed in the science education field and their distributions on the basis of thematic, methodological and statistical analysis techniques is tried to be presented. Method:The study is structured by using the methodology model. The study's extension(i) consists of science education postgraduate theses done in national level and the articles (ii) published by refereed academic journals which publish science education studies again in national level and also the articles published by refereed academic journals which publish science education studies in international level. In the study, there are three sample groups formed by using the method of purposeful sampling. These consist of two hundred and forty eight national postgraduate theses, three hundred and four national and three hundred and twenty eight international articles which have been published in five years [2006-2010]. As data collection tool, The Academic Publishing Evaluation Questionnaire which has thirteen items is used. Data analysis is put through by using categorical analysisand frequency analysis from content analysis methods. Results:According to the findings of the study; in national and international researches, some differences are determined on the basis of especially theme, study models and statistical techniques. (i) On the basis of theme, it is seen that among national and international studies, the studies themed teaching strategy, method and techniques, science culture and science subjectsare studied most.(ii) On the basis of method and methodology, in national studies, experimental studies of which sample groups consist of students mostly; in international studies,qualitative methods and the studies on studentsare mostly concentrated on. The rate of the studies conveyed on teachers is higher in international studies compared to national studies. (iii) On the basis of statistical analysis techniques, descriptive statistics, t-test, ANOVA, content analysis are the techniques that are used in both groups; and also, apart from these, discourse analysis is frequently used in international studies. Conclusion and Discussion: It is concluded that the model, extension-sample groups, data collection tool and data analysis techniques used in the study should be indicated and variety of methods is needed.