Turgut Özakman'ın romanları üzerine tematik bir inceleme
A thematically review of Turgut Özakman's novels
  1. Tez No: 423608
  2. Yazar: GÜNGÖR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Turgut Özakman, roman, tematik inceleme, psikanalitik eleştiri, Milli Mücadele, Turgut Özakman, novel, thematically review, psychoanalytic criticism, national defence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Özellikle Milli Mücadele yılları ve Cumhuriyet'in kazanımları konusunda birçok tarihi gerçekliği romanlarıyla genç nesillere yeniden hatırlatan, tarih anlatıcılığını dönemin yaşanmış hikayeleriyle zenginleştiren Turgut Özakman, araştırmacı yönüyle Türk romancılığında önemli bir isim olarak yerini almıştır. Özellikle Şu Çılgın Türkler romanıyla birlikte toplumda büyük ilgi uyandıran ve teveccüh kazanan Turgut Özakman, hedef kitlesi olan milyonlarca genç okura ulaşmış, tarih bilincinin yeniden oluşturulmasında büyük katkı sağlamıştır. Bu araştırmada, Turgut Özakman'ın roman anlayışının ortaya konması ve romanlarının özgün yönlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, romanların yapısına uygun kuramsal metotlar belirlenmiş; her eser kendi incelenme olanaklarına göre tematik veya kuramsal olarak değerlendirilmiştir. İncelemede romanlar basım yıllarına göre sırasıyla ele alınmış ve yıllara göre yazarın roman anlayışındaki değişimler ortaya konmuştur. Romanlar, yazarın kurgusal tasarımına göre tema ya da kuram bakımından alt başlıklara ayrılarak incelenmiştir. Yazarın, özellikle romanlarında değindiği sosyal meselelerle birlikte, belgelerle ortaya koyduğu tarihsel gerçeklikler irdelenmiştir. Turgut Özakman'ın romanlarındaki politik ve ideolojik eleştirileri, yazarın bakış açısına göre değerlendirilmiştir. Aynı zamanda, yazarın romanlarındaki kendine has kurgusu, farklı bakış açılarıyla yeni araştırmalara zemin oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turgut Özakman who enriches history telling with the true stories of that times- especially about the national defence years and the acquisition of republic- reminds the historical truths to the rising generations with his novels; claims a place as an important name in the Turkish novelists with a researcher aspect of his own. Particularly with his novel Şu Çılgın Türkler Turgut Özakman arouses a huge interest and acclaim ; reaches milions of young readers – which are his target audience – makes a great contribution to recreate awareness about history. In this research it is intended to reveal Özakman's novelest style and to analyse his novels's distinctive facets. In accordance with this purpose; the methods that are relevant to his novels's structures are determined and each novel are interpreted as thematic or theoritic in its own scope of research. In this analyse each book is discussed chronically and presented in view of the fact that the evolution observed in years. Novels are examined by subdividing according to its fictional design as thematic or theoritic. Besides the historical facts with documents, the social problems he mentions in his novels are semtinized. The politic and ideologic criticism in his novels are estimated according to his point of view. Concurrently , his idiosyncratic editing forms basis to new researches with its different perspective.