Turgut Özakman'ın yapıtlarında toplumsal sorunlar
Social problems in Turgut Özakman's works
  1. Tez No: 396170
  2. Yazar: ZEYNEP SİBEL SİPAHİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KAVCAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Turgut Özakman, edebi yapıt, toplumsal sorun, Türk edebiyatı, Türk tiyatrosu, belgesel roman, Turgut Özakman, literary work, social problem, Turkish literature, Turkish theater, documentary novel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Yazdığı oyunlarla Türk Tiyatrosu'na, belgesel romanları ve araştırmalarıyla da tarihsel gerçeklere katkıda bulunan Turgut Özakman, yaşamını ülke hizmetine adamış bir edebiyat ve kültür adamıdır. Yazarın başta Şu Çılgın Türkler romanı olmak üzere, toplum genelinde büyük ilgi uyandıran yapıtları rekor sayıda okura ulaşmıştır. Bu araştırmada, Turgut Özakman'ın yapıtlarında yer alan toplumsal sorunların incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelindeki araştırmada yazarın tüm yapıtları belirtilen amaç doğrultusunda incelenmiş, kaynak tarama ve görüşme yöntemleriyle elde edilen veriler betimsel yöntemle değerlendirilmiştir. Araştırmanın giriş ve yöntem bölümlerinden sonra, üçüncü bölümde kuramsal çerçeve, dördüncü bölümde yazarın yaşam öyküsü ve yapıtlarının tanıtımı yer almaktadır. Araştırmanın beşinci bölümünü oluşturan toplumsal sorunlar, temel toplumsal kurumlar bazında geniş ve kapsamlı bir sınıflandırmayla, ekonomi, siyaset, aile, din, eğitim ve kültür ana başlıkları altında incelenmiştir. Altıncı bölüm sonuç ve önerilerden oluşmaktadır. Araştırmanın sonucunda, yapıtlardaki toplumsal sorunların incelenmesi ile birlikte, yazarın kendisi tarafından onaylanan, ayrıntılı bir yaşam öyküsü oluşturulmuş, onun çok yönlü kişiliği, yetiştiği kültürel çevreler, düşünce ve değerler dünyası ile sorunlar için önerdiği çözüm yolları da ortaya konulmuştur. Özakman yapıtlarında ülkemizin toplumsal sorunlarının büyük bir kısmına değinmekte, bilinçsizlikten kaynaklandığını düşündüğü tüm sorunların çözümünü, toplumun eğitim yoluyla aydınlanmasında görmektedir. Yazarın çalışmaları kaynak zenginliği ve içerik yönünden, farklı alanlarda yapılacak yeni araştırmalara uygun bir zemin oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turgut Özakman, a great man of literature and culture, devoted his life to serving his country and contributed to Turkish theater and history with his plays, novels and research studies. Özakman's documentary novels, especially Şu Çılgın Türkler (Those Crazy Turks) aroused great public interest and reached a record number of readers. The purpose of this study is to examine the social problems in Turgut Özakman's works. Designed in a survey method, this study examines all works of the author for the specified purpose and assesses the data obtained through literature review and interview methods by descriptive analysis. Following the introduction and the method sections of the report, theoretical framework, author's biography and the description of his works take place in the third and fourth sections respectively. Social problems are examined in terms of a broad and comprehensive classification of the basic social institutions: economy, politics, family, religion, education and culture in section five. Section six consists of results and recommendations. Besides the social problems in his works, a detailed biography approved by the author himself, his multifaceted personality, his cultural environments, his world of thoughts and values, and the solution proposals for the problems have been included, as well. Özakman discusses most of the social problems in our country and thinks that solution to all that stem from unconsciousness, is the enlightenment of the society through scientific education. His works constitute a basis for new studies in different areas in terms of rich resources and content.