Femur üst uç kırıklarında kullanılan modüler aksiyel fiksatör'ün biyomekanik olarak değerlendirilmesi
The biomechanical evaluation of moduler axial fixator used in proximal femoral fractures
  1. Tez No: 423634
  2. Yazar: YILMAZ ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur Üst Uç Kırıkları, Eksternal Fiksatör, Stres, Stabilite, Proximal Femoral Fractures, External Fixator, Stress, Stability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Femur üst uç kırıklarında son yıllarda eksternal fiksatör kullanımı giderek artmıştır. Ancak bu bölgede fiksatörlerin etkinliği biyomekanik olarak değerlendirilmemiştir. Çalışmanın amacı MAF'ın femur üst uç kırıklarında etkinliğinin değerlendirilmesi ve yeterli stabilizasyon için standardizasyonunun sağlanmasıdır. Bu amaçla birinci aşaması sonlu eleman analizi, ikinci aşaması laboratuvar çalışması olmak üzere iki aşamalı çalışma planlandı. Sonlu eleman analizinde, eksternal fiksatörlerde stabiliteyi etkileyen faktörler göz önüne alınarak MAF'ın 14 değişik konfigürasyonu ve Orthofix üzerinde çalışıldı. Laboratuar ortamında ise sanal ortamda elde edilen verilere göre MAF'ın 4 tip konfigürasyonu ve Orthofix üzerinde aksiyel yükleme yapılarak modellerin yük taşıma kapasiteleri, kırık hattına etkiyen yük miktarları ve rijiditeleri değerlendirildi. Normal kemikte ki streslerle karşılaştırıldığında femur üst ucuna eksternal fiksatör uygulanması, fizyolojik yük dağılımını bozmaksızın femur boyunca oluşan stresleri, yükün önemli bir bölümünü distale aktararak azaltmaktadır. Yine fonksiyonel çivi boyunun kısaltılması, bar uzunluğunun azaltılması, her fragmanda daha fazla çivi bulundurulması ve distal çivilerin kırık hattına yakın yerleştirilmesi hem stresleri azaltmakta hem de stabiliteyi arttırmaktadır. Sonuç olarak çalışma; femur üst uç kırıklarında eksternal fiksasyonun mevcut bilgiler ile biyomekanik açıdan alternatif bir tedavi şeklinden çok standart bir tedavi şekli olarak kullanılabileceğini ve mevcut sistemler üzerinde yapılacak modifikasyonlar ile anstabil kırıklarda da güvenilir bir yöntem olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
During recent years, external fixation is being increasingly used for proximal femoral fractures, but the effectivity of fixators on this region has not been biomechanically evaluated. The aim of this study is to evaluate the effectivity of Modular Axial Fixator (MAF) in proximal femoral fractures and to achieve standardization for adequate stabilization. With this aim, a two step study – first of which was finite element analysis; second, a laboratory study – was planned. In the finite element analysis, 14 different configurations of MAF and Orthofix Fixator were evaluated taking into consideration the factors affecting stability in external fixation. In the laboratory study, axial loading was made on 4 MAF type configurations and Orthofix Fixator according to virtual data and the capacity of the models for weight bearing, amount of load acting on the fracture sites and their rigidities were evaluated. The application of external fixation on proximal femur, when compared with stresses on normal bone, reduce the stress forming on whole femur by transferring the load distally, without compromising the physiologic load distribution. Shortening the functional pin length, shortening the length of the bar, increasing the number of pins in each fragment and nearer placement of distal pins to the fracture line both lower the stresses and increase stability. As a result, our study shows that with the current knowledge, external fixation can be used as a standard method of treatment in proximal femoral fractures biomechanically, instead of an alternative method of treatment and it can be reliably used in unstable fractures as well following the modifications on the current systems.