Tip 1 diabetes mellitus hastalarında video head impulse test (VTİT) yardımıyla vestibüler sistem değerlendirilmesi
Vestibular system evaluation in type 1 mellitus patients via video head impulse test (VHİT)
- Tez No: 445312
- Danışmanlar: PROF. İRFAN DEVRANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Vestibülooküler refleks, vestibülooküler refleks kazancı, baş itme testi, video baş itme testi, tip 1 diyabetes mellitus, Vestibuloocular reflex, vstibuloocular reflex gain, head impulse test, video head impulse test, type 1 diabetes mellitus
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada Tip 1 DM(diyabetes mellitus) hastalarında VHİT(video head impulse test)yöntemiyle vestibüler bozukluk araştırılacaktır. Aynı zamanda hastalar odyolojik açıdan da değerlendirilecektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2010-2015 yılları arasında Cerrahpaşa çocuk endokrinoloji bölümünde takipli 7 yaş üstü 34 tip 1 DM hasta ile 19 sağlam çocuk dahil edilmiş olup her iki gruba VHİT ve odyolojik tetkikler(odyogram, timpanometri ve OAE) uygulanmıştır. Ayrıca tip 1 DM lu hastaların dosyalarından diyabet süreleri, HbA1c düzeyleri, lipit düzeyleri alınıp hipoglisemi atakları ve vestibüler şikayetleri sorgulanmıştır. Bulgular:Her iki gruba VHİT testi yapılarak 6 semisirküler kanalın VOR (vestibülooküler refleks) kazançları (gain) ölçülmüştür. Sağlam gruba göre hasta grubun RP(sağ arka-right posterior), LP(sol arka-left posterior) ve LA(sol anterior-left anterior) kanallarının etkilendiği gösterilmiştir. Hastanın hastalık ile ilgili parametreleri incelenip VOR gainle karşılaştırıldığında HbA1c ve hipoglisemik atak ile LP kanal VOR gainleri açısından istatiksel anlamlı olduğu saptanmıştır. Vestibüler şikayet ile hipoglisemik ataklar arasında yüksek korelasyon saptanmıştır. Yapılan tüm odyolojik tetkiklerde hem kontrol hem de hasta grubunda patoloji saptanamamıştır. Sonuç:Bu çalışmayla literatürde ilk kez tip 1 DM tanılı çocuklarda VHİT yapılmış olup bu hasta grubunda posterior kanalların dolayısıyla inferior vestibüler sinirin etkilenebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Type 1 DM patients will be researched for vestibuler disorder via using vHIT methods. Meanwhile, patients will be evaulated audiologically. Materials and Methods: VHİT and audiological tests (audiogram, tympanometry and OAE) were implemented on 19 healty children and over 7 years old 34 type 1 DM patients over 7 years old who have been followed in Cerrahpasa medical faculty endocrinology department from 2010 until 2015. Furthermore, type 1 DM patients' diabetes duration, HbA1c levels, lipid profiles were measured to analyse patients' hypoglycemia and vestibular complaints. Results: vHIT was implemented on both groups to measure six semicircular canals VOR gain. Patients RP (right posterior), LP (left posterior) and L A(left anterior) canals has been affected comparing the control group. According to the parameters of analysis, HbA1c and hypoglycemic episodes were found to be statiscally meaningful for LP canal comparing to VOR gains. Remarkable correlation was detected between Vestibular complaints and hypoglycemic episodes. Patology could not been defined in both groups regarding audiological tests. Conclusion: This might be the first examine take place in literature for Type 1 DM pediatric patients to define the posterior canals were affected hence inferior vestibular nerve.