Implante edilebilir kardiyoverter defibrilatörlü hastalarda farklı ejeksiyon fraksiyonu seviyelerinin ventriküler aritmi yükü üzerine etkileri
Effect of ejection fraction to ventricular arrhytmia burden in patients with implantable cardioverter defibrillators
- Tez No: 423636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Cengiz ERMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ventriküler takiaritmi, ejeksiyon fraksiyonu, implante edilebilir defibrilatör, Ventricular tacharrhytmia, ejection fraction, implantable defibrillators
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar ve bunlara bağlı olarak gelişen ani kardiyak ölümler, yapılan istatistikler sonunda ölüm nedenleri arasında en önde gelen neden olarak belirtilmiştir. Ani ölüme yol açan nedenler arasında ventriküler takiaritmiler başı çekmektedir. ICD'ler ventriküler takiaritmileri ve bunların sonucunda oluşan ani kardiyak ölümleri önlemek amacıyla geliştirilmiş cihazlardır. Kullanımları giderek artmaktadır. Birçok çalışmada etkinliği kanıtlanmıştır. VF yada VT'yi sonlandırmak için kullanılabilecek birçok yönteme kıyasla (antiaritmik tedavi, kateter ablasyonu, aritmi cerrahisi, kalp nakli) çok daha başarılıdır. 1947 yılında ilk yaşam kurtaran defibrilasyon terapisinin uygulanmasından bugüne kadar birçok gelişme olmuştur ve modern cihazlar geliştirilmiştir. Defibrilasyon dışında antitakikardik ve antibradikardik pacing özelliği olan cihazlar günümüzdeki önemli ve geçerli tedavi yöntemlerindendir. Uygun hastaların seçimi, implantasyon teknikleri ve hastaların takibi ayrı ayrı önemli konulardır ve uzmanlık gerektirir. Şüphesiz en önemlisi bu terapiden en fazla yarar görebilecek hastaları seçmektir. Günümüzde ister primer korunmada ister sekonder korunmada olsun ICD takılacak hastaların seçiminde EF değeri çok önemlidir. Genellikle düşük EF'ye sahip yüksek kardiyak riskli hastalar için uygun bir yöntem olarak kabul edilebilir. Biz kendi merkezimizde genellikle sekonder amaçlarla ICD implante edilmiş hastalarda hem EF< %35 olan grupta hemde EF >=%35 olan grupta ventriküler aritmi analizleri yaparak, birçok primer ve sekonder sonlanım noktasında her 2 grupta benzer sonuçlar saptadık. Sonuç olarak EF değeri >= %35 olan grupta da ICD terapisini gerektirecek ventriküler aritmilerin gelişebileceğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
Implantable cardioverter defibrillator (ICD) therapy has been shown to improve survival in selected patients (pts) with reduced left ventricular (LV) function. Also ICD therapy improve survival in patients who have moderate EF and high risk for sudden death. To addres this issue, we compared the frequency of documented ventricular tachyarrhythmias (i.e., arrhythmia burden) in comparable pts. Clinical and ICD electrogram data from 42 consecutive pts between 2006 and 2008 were examined. Definition of VT and VF was as defined by device programming (i.e.,cycle length less than VT or VF detection interval respectively). NSVT was defined as any tachyarrhythmia detected by the ICD but not resulting in delivery of ICD therapy. Statistical comparisons used t-test, Chisquare test and Fisher's exact test. Twenty of 42 (%47.6) pts had EF=%35. Clinical and demographic features including mean age (60±12 vs 58±15 years), presenting arrhythmia and symptom, and medications were similar in the 2 groups. Mean LV ejection fraction were %26 vs %46.4 in groups respectively. The combined number of VT and VF episodes per month per pt were 0.3±0.3 and 0.8±0.7 for the two groups respectively (p=0.247). The interval from the implant date to the first detected arrhythmia episode was 122±26 days vs 139±79 days betwen groups respectively (p=0.16). Spontaneous ventricular tachyarrhythmia frequency, as well as the first episode free interval did not show a difference between pts with EF=%35, Further investigation is warrented in this group of patients.