XVII. Yüzyıl başlarında Osmanlı Devletin'nde saray sanatkârları (TSMA d.1435 ve MAD 7443 numaralı defterlerin değerlendirilmesi)
Palace artists Of Ottoman Empire In the early 17th century
- Tez No: 423667
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, XVII. Yüzyıl, Ehl-i Hiref, Sanatkâr, Ottoman, XVII. Century, Ahl-i Hiref, Craftsman
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Osmanlı Devleti, siyasî olduğu kadar, sahip olduğu kültürel değerler sayesinde Dünya uygarlığı içerisinde önemli bir yere gelmiştir. Osmanlı saraylarında bulunan atölyeler ve bu atölyelerde yetişen sanatçılar bu durumun en önemli göstergesidir. Cemaat adı altında toplanan ve pek çok sanatı icra eden bu topluluğa Ehl-i Hiref Cemaati deniyordu. Bu cemaatle ilgili bilgiler Ehl-i Hiref defterleri adı verilen defterlerde yer almaktaydı. Bu çalışmada, Ehl-i Hiref defterlerinde yer alan sanat ve sanatçı grupları incelenerek, Osmanlı saray sanatları kültürünün ortaya konması amaçlanmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi'nden 1435 numaralı ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi Maliyeden Müdevver defterlerden 7443 numaralı iki defter seçilmiştir. H.1005/M.1596, H.1030/M.1621 tarihli bu iki defter arasında 24 sene vardır. Geçen zaman sırasındaki değişimlerin gözlemlenmesi için özellikle bu iki defter seçilmiştir. Bu hususta; defterlerin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılarak, sanat gruplarını hangi cemaatlerin oluşturduğu, bu grupların ne kadar maaş aldıkları, yetiştirdikleri çırak sayıları, milliyetleri ve defterlerin bu hususlarda yıllara göre ne gibi değişiklikler arz ettikleri incelenerek kıyaslanmıştır. Bilim Kodu: 1175, 2292
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire is an important goverment as in political spectrum also became important part of world civilization. Most important indicator of this argue is workshops in th Ottoman Palace and artisans who grown up there. This group of men who gather in the name of“Community”and practice on art is called as“Ehl-i Hiref Cemaati”.The informations about this community take place in the documents which are given name“Ahl-i Hiraf”. In this study, it is aimed to reveal the culture of the arts in Ottoman Palace by looking at the groups of the arts and craftsman taking place in the documents of“Ahl-i Hiraf”. Two registers are chosen, one of them is numbered 1453 in Topkapı Palace Archives and the other one is 7443 of“Maliyeden Müdevver”clasification at Prime Ministry Ottoman Archives. In conclusion of evaluations and transcriptions, it is handled and compared by observing which communities constitute these art groups, how much these groups take the salary, the numbers and nationalities of the apprentices grown up, how this rate changes according to the years. Science Code:1175, 2292