Gibberellik asitin (GA3) Allium cepa L. var. cepa (Alliaceae) üzerindeki sitotoksik ve genotoksik etkilerinin belirlenmesi
Determination of cytotoxic and genotoxic effects of gibberellic acid (GA3) Allium cepa L. var. cepa (Alliaceae)
  1. Tez No: 423767
  2. Yazar: BURÇAK TÜTÜNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Allium cepa, Allium Testi, Gibberellik Asit, RAPD PZR, Allium cepa, Allium Test, Gibberellic Acid, RAPD PCR
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Gibberellik asit bitkilerde çimlenme, vejetatif büyüme, çiçeklenme ve meyve oluşumunda etkili olan doğal bir bitki büyüme düzenleyicisidir. Bitki büyüme düzenleyicileri, yüksek konsantrasyonda kullanıldıklarında bitki büyümesini ve gelişimini engellemekte ve bitki dokularında anormalliklere neden olmaktadırlar. Tarımda verimi arttırmak amacı ile kullanılabilen bitki büyüme düzenleyicilerinin çeşitli organizmalar üzerinde toksik etkiler oluşturduğu gözlenmiştir. A. cepa kök inhibisyon testi sonucunda, EC50 değeri 600 ppm olarak tespit edildi. Sitolojik çalışmalar için 24, 48 ve 72 saat süre ile muamele edilen A. cepa kök uçlarının meristematik hücrelerinde mitotik indeks ve kromozom anormallikleri saptandı. A. cepa kök ucu çimlenme yüzdesi 1200 ppm GA3 muamelesi ile kontrol grubu ile kıyaslandığında % 90'dan % 26'ya, kontrol grubunda %18,5 olan mitotik indeks 1200 ppm GA3 muamelesi ile %12,4'e düştü. Ayrıca mitoz bölünmenin farklı safhalarında ekvator düzleminde kayma, kromozom köprüleri, c-mitoz, nüklear tomurcuk gibi çeşitli anormallikler tespit edildi. RAPD için kullanılan 10 bazlık 20 primerden 234 adet bant elde edildi. Bu bantlardan (OPA serisi primerlerden 95 ile 1059 baz çifti büyüklüğü arasında ve AD serisi primerlerden de 217 ile 1206 baz çifti büyüklüğü arasında değişen) 20'sinin polimorfik olduğu tespit edildi. Elde edilen bantların %8'inin polimorfik olduğu belirlendi. Böylece ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve biyosit olarak ta bilinen GA3'ün hedef ve hedef olmayan organizmalar üzerindeki etkilerinin ve etki mekanizmalarının anlaşılmasına olanak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Gibberellic acid is a natural plant growth regulator which is effective in germination, vegetative growth, flowering and fruit formation in plants. When high concentrations of plant growth regulators are used, these plant growth regulators inhibit the plant growth and development and cause abnormalities in plant tissue. Plant growth regulators which can be used to increase the yield in agriculture, have been observed to constitute toxic effects on different organisms. EC50 value for GA3 determined as 600 ppm as a result of A. cepa root inhibition test. Furthermore, for cytological analysis in meristematic cells of A. cepa root tips were treated with GA3 for 24, 48 and 72 hours and analysed by mitotic index and chromosome aberrations. Percentage of A. cepa root tip germination reduced from 90% to 26% with 1200 ppm GA3, mitotic index reduced from 18,5% to 12,4% with 1200 ppm GA3 treatment compared to control group. In addition, different kinds of abnormalities (polar slip, chromosome bridges, c-mitoz and nuclear buds) were determined in different phases of mitosis. Total of 20 polymorphic bands were detected ranging between 95 and 1059 (from OPA primers) 217 and 1206 bp (from AD primers) from total of 234 bands obtained from 20 decamer primers used for RAPD and the percentage of polymorphism was detected as 8%. In this way, all of this enabled to understand the effects and mechanisms of action on target and non-target organisms of GA3 which is known and used as a biocide commonly in our country.