Hereke (Kocaeli) florası
Flora of Hereke (Kocaeli)
- Tez No: 423770
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Hereke, Flora, Kocaeli, Körfez, Hereke, Flora, Kocaeli, Korfez
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada Kocaeli'nin Körfez ilçesine bağlı Hereke beldesinin bitki biyoçeşitliliğinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma alanı, Davis'in grid kareleme sistemine göre A2 karesinde yer almaktadır. Araştırma alanında Nisan 2013-2015 Mayıs arasında arazi çalışmaları yapılmış ve 48 familyaya ait 144 cins, 202 tür ve türaltı seviyede takson belirlenmiştir. Bu taksonların 1 tanesi (% 0,49) Pteridophyta bölümüne, 201 tanesi (% 99,5) Spermatophyta bölümüne aittir. Spermatophyta bölümündeki taksonların 3 tanesi (% 1,5) Gymnospermae, 199 tanesi (% 98,51) Angiospermae alt bölümüne dahildir. Angiospermae alt bölümüne ait taksonlardan 172'i (% 85,14) Dicotylodonae, 26 takson ise (% 12,87) Monocotylodonae sınıfına aittir. Florayı meydana getiren taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir; 44 takson (% 21,78) Akdeniz elementi; 25 takson (% 12,37) Avrupa-Sibirya elementi; 133 takson (% 65,84) geniş yayılışlı veya orijini belli olmayan. Taksonların hayat formlarına göre dağılımı ise şöyledir; 31 takson (% 15,34) fanerofit, 30 takson (% 14,85) kamefit, 56 takson (% 27,72) hemikriptofit, 36 takson (% 17,84) kriptofit, 49 takson (%24,25) terofit. Ayrıca araştırma alanında 3 tane endemik takson belirlenmiştir ve endemizm oranı % 1,48'dir. Bunun yanında, 2 adet taksonun A2 karesi için yeni kayıt olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal plant biodiversity of Hereke region in Körfez county in Kocaeli. The research area is located in A2 square according to grid system of Davis. Field studies were carried out in study area between April 2013-2015 May and 144 genus, 202 species and subspecies taxon belonging to 48 families were determined study area. Of these 1 taxon (0.49 %) is included Pteridophyta section and 201 (99.5 %) taxa are included Spermatophyta section. 3 taxa (1.5 %) in Spermatophyta section are included Gymnospermae, 199 taxa (98.51 %) are included Angiospermae subsection. 172 taxa (85.14 %) belong to Angiospermae subsection are included Dicotylodonae, 26 taxa (12.87 %) are included Monocotylodonae class. The distribution of taxa by the floristic regions are as follows: Mediterranean elements 44 taxa (21.78 %); Euro-Siberian elements 25 taxa (12.37 %); widespread or unknown pyhtogeographic area elements 133 taxa (65.84 %). The distribution of taxa by the life forms are as follows: Phanerophytes 31 taxa (15.34 %), Chamaephytes 30 taxa (14.85 %), Hemicryptophytes 56 taxa (27.72 %), Crytophytes 36 taxa (17.84 %), Therophytes 49 taxa (24.25 %). In addition, 3 endemic taxon was determined in study area and the rate of endemism is 1.48 %. Moreover, it was determined that 2 taxa is new record for A2 square.