Karstik ekosistemlerde yetişme ortamının araştırılması ve haritalanması (Kahramanmaraş-Andırın Sarımsak dağı örneği)
Investigation and mapping of site features of karst ecosystems (Sarimsak mountain Andirin-Kahramanmaras)
- Tez No: 423812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY DİNDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karsitk Ekosistemler, Yetişme Ortamı, Toprak, Ekoloji, Karst Ecosystems, Habitat, Soil, Ecology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Karstik yer yüzeyleri kendilerine özgü jeomorfolojik özellikleri ve barındırdıkları floristik tür çeşitliliği bakımından zengin ve oldukça hassas ekosistemlerdir. Bu araştırma karstik ekosistemlerin sürdürülebilirliğini sağlamak için, alanın aktüel ve potansiyel yetişme ortamı özelliklerinin ortaya konulması, ormancılık faaliyetlerinde (silvikültür, amenajman, ağaçlandırma vb) planlayıcıların ve uygulamacıların kullanabilecekleri veri setlerinin oluşturulması amacıyla yürütülmüştür. Bu kapsamda yetişme ortamı özellikleri; anakaya, fizyografik karekteristikler (eğim, bakı, yükselti), toprak özellikleri, iklim tipi ve alanın vejetasyon yapısı araştırılmıştır. Araştırma Doğu Toros dağ silsilesi içerisinde yer alan Kahramanmaraş ili Andırın ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sarımsak Dağı'nda yürütülmüştür. Araştırma alanında beş farklı anakaya (kireçtaşı, mermer, breş, diyabaz ve kuvarsit) belirlenmiştir. Alanın genelinde kireçtaşı anakayası hakimdir. Araştırma alanında 39 adet ekolojik toprak serisi, 4 adet yetişme ortamı özelliği (nemli, taze, tazece ve kuru) belirlenmiş ve haritalanmıştır. Toprak tekstürü; killi, killi balçık, kumlu killi balçık, kumlu balçık ve kumlu olarak belirlenmiştir. Mutlak toprak derinliği en fazla güney bakı grubunda olduğu tespit edilmiştir. Organik madde içeriğinin eğimin artmasına bağlı olarak azaldığı belirlenmiştir. Toprakların kireç içeriklerinde yükseltinin artmasıyla azalma meydana geldiği ve toprak reaksiyonlarının (pH) hafif alkalen (bazik) karekterindedir. Toprakların katyon değişim kapasitesi (KDK) değerlerinin organik madde ve kil oranına göre değiştiği tespit edilmiştir. En yüksek faydalanılabilir su kapasitesi (FSK) değeri organik madde içeriğinin de yüksek olduğu ikinci yükselti grubunda yer almaktadır. Karstik ekosistemlerin yetişme ortamı hassasiyetlerinin bilinmesi, ormancılık faaliyetlerinin bu alanlara özgü belirlenecek fonksiyonlara göre yapılması başarı şansını artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Karst ground surfaces are rich and highly sensitive ecosystems in terms of unique geomorphological features and host floristic species diversity. In this study, the data sets obtained in forestry activities (silviculture, forest management, afforestation etc.) aimed to practitioners take better decisions in the management of karst areas. In this study, in order to ensure the sustainable management of karst ecosystem habitat characteristics; bedrock and physiographic characteristics to statistics (slope, aspect, elevation) depending on changing soil properties, climate type and vegetation structure area were investigated. The study in a series of eastern Taurus mountain located Sarımsak Mountains, in Andırın township the province of Kahramanmaraş were carried out. It was identified and mapped in five different bedrock (limestone, marble, breccia, diabase and quartzite) limestone weight, 39 ecological soil series, 4 habitat feature (moist, fresh, fresh, and dry) in this study. Absolute soil depth was found to be most abundant in soils southern bond group. Organic matter content was determined to be inversely proportional to the slope of the linear relationship with elevation. With increasin galtitude were found to occur lime content in the soil of the reduction and to bereactions (pH) mildly alkaline (basic).It was found that soils ( cation exchange capacity ) values of CEC change according to soil organic matter and clay content and CEC values were higher. It is found that available water capacity value is highest elevation in the second group and depending on the plant physiological soil depth in soil increase in root number of the plant it has occurred. Knowing the habitat of sensitive karst area and forestry activities carried out by the functions specific to this area will increase the chances of success.