Sulama suyunda uygulanan kısıntı seviyelerinin farklı pamuk genotiplerinde su-verim ilişkilerine etkisi
Levels of restriction on irrigation water effect on water-yield relationship on different genotypes ofcotton
  1. Tez No: 423815
  2. Yazar: MUALLA KETEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kısıntılı Sulama, Kuraklık, CWSI, Pamuk, Verim, Deficit irrigation, Drought, CWSI, Cotton, Yield
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Çalışma, sulama suyunda yapılan belirli oranlardaki kısıntının pamukta su-verim ilişkilerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yeni geliştirilen 7 farklı pamuk genotipi ile kontrol çeşiti olarak bölgede tarımı yapılan Stoneville 468 seçilmiştir. Araştırma Kahramanmaraş ili Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü deneme alanında, bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 farklı sulama konusu ve 3 tekerrür olarak yürütülmüştür. Sulama konuları; tam sulama konusu S100, tam sulama konusuna uygulanan %25 kısıntı S75, tam sulama konusuna uygulanan %50 kısıntı S50 olarak belirlenmiştir. Çalışmada bitki verim etmeni olan ky değeri 0.37 olarak hesaplanmıştır. IWUE ve WUE değerleri en yüksek S50 konusunun Aday-4 genotipinde sırasıyla 0.76, 0.56 kgm-3 olarak bulunurken en düşük S100 konusunun Aday 2 genotipinde sırasıyla 0.30, 0.27 kgm-3 olarak bulunmuştur. Yaprak alan indeksi(YAI) çiçeklenme ve hasat dönemine ait en yüksek değerler sırasıyla S100 konusunda Aday-7 (6.69 cm2cm-2) ve S50 konusunun Aday-3 (8.75 cm2cm-2) genotipinden, en düşük ise sırasıyla S100 konusunda Aday-3 (3.39 cm2cm-2) ve S75 konusunda Aday-3 (1.33 cm2cm-2) genotipinden elde edilmiştir. Kütlü pamuk verimleri en yüksek S75 konusunun Aday-7 genotipinde 492.92 kgda-1, en düşük ise S100 konusunun Aday-2 genotipinde 277.97 kgda-1 olarak bulunmuştur. Çırçır randımanı en yüksek değer S75 konusunun Aday-1 genotipinden %44.3, en düşük değer S100 konusunun Aday-3 genotipinden %33.8 olarak elde edilmiştir Bitki su stres indeksi (CWSI) değeri sulamadan önce en yüksek ve en düşük çıkan genotipler sırasıyla S100'de Aday-3 (0.1), Aday-6 (-0.06), S75'te Aday-5-6 (0.02), Aday-3 (-0.08), S50'de ise Aday-1 (0.36), Aday-6 (0.09) şeklinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the work in the cotton shortage of irrigation water in certain ratios to determine the effect of water-efficiency relation. For this purpose, a newly developed seven kinds of genotyps and Stonville 468 varieties are taken into account. The research is conducted as 3 recurrences, 3 irrigation issue according to divided parcels experimental design and irrigation applications is done with the dirip irrigation method in Kahramanmaraş East Mediterranean Transitional Zone Agricultural Research Institute Testing Ground. Irrigation issues; issue of full irrigation S100, applied %25 retrenchment to full irrigation S75, applied %50 retrenchment to full irrigation S50 was determined. The ky value which is yield factor of plant is 0.37 according to the results of study. While it is seem that the values of WUE and IWUE are the highest in Aday-4 genotype of S50 issue 0.76, 0.56, they are the lowest in Aday-2 genotype of S100 issue, 0.30, 0.27 respectively. While the highest values which belong to leaf area index are obtained from Aday-7(6.69 cm2cm-2) genotype of S100 issue and Aday-3 (8.75 cm2cm-2) genotype of S50 issue, the lowest values are derive from Aday-3 (3.39 cm2cm-2) genotype of S100 issue and Aday-3(1.33 cm2cm-2) genotype of S75 issue in flowering and harvest period, respectively. While it is found that the seed yield of cotton is the highest in Aday-7 genotype of S75 issue as 492.92 kgda-1, it is lowest in Aday-2 of S100 issue as 277.97 kgda-1. The highest value of ginning efficiency is obtained from Aday-1 genotype of S75 issue as %44.3, the lowest value of gin profit is derived from Aday-3 genotype of S100 issue as %33.8. Before irrigation the highest and the lowest values of Crop Water Stress Indeks (CWSI) are Aday-3 (0.01) and Aday-6 (-0.06) genotypes in S100 issue, Aday5-6(0.02) and Aday-3(-0.08) genotype in S75 issue, Aday-1 (0.36) genotype and Aday-6 (0.09) variety in S50 issue, respectively.