Jeotermal ısıtmalı topraksız sera sisteminin modellenmesi ve kurulum fizibilitesi
Modeling and installation feasibility of geothermal heated soilless greenhouse system
  1. Tez No: 994627
  2. Yazar: ABDULLAH ARACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal ısıtma, Topraksız yetiştirme, Substrat sistemleri, QFARM, Hesaplamalı modelleme, Elektrik enerjisi tasarrufu, Geothermal heating, Soilless cultivation, Substrate systems, QFARM, Computational modeling, Electrical energy savings
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Aydın-Efeler bölgesindeki QFARM tesisinde topraksız seracılık için jeotermal ısıtma sistemlerinin kapsamlı bir tasarım ve fizibilite analizini sunmaktadır. Araştırma, enerji dengesi yöntemleri ve güç analizi algoritmaları kullanarak termodinamik ve elektrik sistemi hesaplamalarını mümkün kılan Python tabanlı bir GUI çerçevesi geliştirmektedir. GUI, boru boyutları, akış hızları, sıcaklıklar ve sera özellikleri gibi fiziksel parametreleri kabul eder. Isıl kapasite, elektrik güç tüketimi, enerji verimliliği ve ekonomik göstergeler için çıktılar üretir. Hesaplama algoritmaları, termodinamik hesaplamaları, pompa ve fan güç hesaplamaları (toplam 50,9 kW olan 152 ünite) ve sulama sistemi gereksinimleri dahil olmak üzere elektrik yükü analizi ile entegre edilmiştir. Karşılaştırmalı analiz, jeotermal sistemi (59°C giriş, 100 t/saat akış hızı, 132 milyon TL yatırım) geleneksel kömürle çalışan ısıtma sistemiyle (1.400 ton/yıl kömür tüketimi, 112 milyon TL yatırım) karşılaştırmaktadır. Jeotermal konfigürasyon, fosil yakıt bağımlılığı olmadan %85 termal verimlilik sağlarken, geleneksel sistem %75 verimlilikle çalışmaktadır. Ekonomik değerlendirme, jeotermal sistemin geleneksel ısıtmaya kıyasla yıllık 25 milyon TL kar elde ettiğini göstermektedir. Yenilenebilir sistem için yatırım geri ödeme süresi 5 yıl iken, kömür bazlı alternatif için bu süre 14 yıldır, bu da uzun vadeli finansal performans ve çevresel sürdürülebilirlik açısından üstünlüğünü teyit etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a comprehensive design and feasibility analysis of geothermal heating systems for soilless greenhouse cultivation at QFARM facility in Aydın-Efeler region. The research develops a Python-based GUI framework enabling thermodynamic and electrical system calculations using energy balance methods and power analysis algorithms. The GUI accepts physical parameters such as pipe sizes, flow rates, temperatures, and greenhouse characteristics. It produces outputs for thermal capacity, electrical power consumption, energy efficiency, and economic indicators. The calculation algorithms are integrated with electrical load analysis, including thermodynamic calculations, pump and fan power calculations (152 units totaling 50.9 kW), and irrigation system requirements. Comparative analysis evaluates geothermal system (59°C inlet, 100 t/h flow rate, 132 million TL investment) against conventional coal-fired heating (1,400 tons/year coal consumption, 112 million TL investment). Geothermal configuration achieves 85% thermal efficiency with zero fossil fuel dependency while conventional system operates at 75% efficiency. Economic assessment demonstrates geothermal system generates 25 million TL annual profit compared to 8 million TL from traditional heating. Investment payback period extends 5 years for renewable system versus 14 years for coal-based alternative, confirming superior long-term financial performance and environmental sustainability.