Lift metrik üzerine
On the Lift metric
- Tez No: 424022
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öklid Çember, Öklid Küre, Taksi Çember, Taksi Küre, Lift Çember, Lift Küre, Euclidean Circle, Euclidean Sphere, Taxicab Circle, Taxicab Sphere, Lift Circle, Lift Sphere
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, düzlemde ve uzayda Lift uzaklık fonksiyonu incelenmiştir. İkinci bölümde Öklidyen ve Taxicab geometride bazı temel tanımlar ve kavramlar verilmiştir. Üçüncü bölümde, düzlemde iki nokta arasındaki Lift uzaklık fonksiyonunun bir metrik olduğu incelenerek bir noktanın bir doğruya Lift uzaklığı verilmiştir. Dördüncü bölümde ise uzayda iki nokta arasındaki Lift uzaklık fonksiyonu kullanılarak Lift birim küresi ve bir noktanın orijinden geçen doğrulara ve düzlemlere olan Lift uzaklıkları verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Lift distance function in the plane and space are examined. In the second chapter, some fundemental definitions and concepts of Euclidean and Taxicab geometry are given. In the third section, after it is shown that the Lift distance function between two points is a metric in plane, the Lift distance from one point to a line is given. In the fourth part, the Lift distance between two points, the Lift distances from one point to a plane and to a line passing through origine are given in space.