Ratlarda aspirinle indüklenen mide hasarında kanama durdurucu ankaferd'in oksidatif mukozal hasar üzerine koruyucu etkileri
Protective effect of blood stopper ankaferd on aspirin-induced mocosal oxidative damage in a rat model of gastric injury
- Tez No: 424594
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAH ARMUTCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Aspirin, Gastrointestinal Kanama, Ankaferd, Oksidatif Stres, Aspirin, Gastrointestinal Bleeding, Ankaferd, Oxidative Stres
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Aspirinin klinik kullanımda gastrointestinal kanamalara neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışma deneysel olarak aspirinle indüklenen mukozal hasarda arttığı bilinen oksidatif stres üzerine Ankaferd Blood Stopper'ın etkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Onbir aylık ortalama 375 gr ağırlığında 24 erkek Wistar Albino ratlar rastgele; Kontrol, Ankaferd, Aspirin ve Aspirin + Ankaferd olarak 4 gruba ayrılmıştır. Gruplara ait uygulamalardan 15 gün sonra kan ve doku örnekleri alınarak serumda MDA, SOD, NO, MPO ve TNF-? düzeyleri, doku örneklerinde SOD aktivitesi ve MDA düzeyleri ölçülmüştür. Gruplara ait bulunan ortalama değerler kendi aralarında SPSS 16.0 programı kullanılarak ANOVA varyans analizi ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak bizim çalışmamızda da aspirinle indüklenen mide mukoza hasarında oksidatif stres artmıştır. Ayrıca artan bu oksidatif stresin ankaferdin antioksidan etkisiyle normale döndüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is known that clinical use of aspirin causes gastrointestinal hemorrhage. This study is planned to explore the effects of Ankaferd Blood Stopper on oxidatif stres which is experimentally known to increase in aspirin-induced mucosal injury. 11 Month-old and weighing average 375 gram, 24 male Wistar Albino rats are randomly separated into 4 groups as Contol, Ankaferd, Aspirin and Aspirin+Ankaferd. After 15 days, by taking blood and tissue samples from implementations belonging to groups, MDA, SOD, NO, MPO and TNF-? levels in serum, SOD activities and MDA levels in tissue samples are measured. Found average values which belong to the groups are compared statistically among themselves according to ANOVA variance analysis in SPSS 16.0 program. As a consequence, oxidatif stress in aspirin-induced mucosa injury increased in our study as well. Furthermore, it is seen that increasing oxidatif stress returned to normal with the antioxidant effect of Ankaferd.