Geriatrik bireylerde fleksibilitenin farklı yaş grupları, cinsiyet ve fiziksel aktivite düzeylerinde incelenmesi
Investigation of flexibility among geriatric subjects with different age groups, sex and physical activity levels
- Tez No: 424602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ENGİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, Geriatri, Fiziksel aktivite, Yaşam boyu toplam fiziksel aktivite, Yaşam kalitesi, Flexibility, Geriatrics, Physical activity, Total lifetime physical activity, Quality of life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı geriatrik bireylerde esnekliği farklı yaş grupları, cinsiyet ve fiziksel aktivite düzeylerinde incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 120 (59 kadın) gönüllü dahil edildi. Olgular yaşlarına (65-74;75-84;84 ve üstü) göre üç gruba ayrıldı. Esneklik kalça fleksiyonu, ayak bileği dorsifleksiyonu, servikal rotasyon, skapular düzlem kol elevasyonu ve normal eklem hareket açıklıkları, sırt kaşıma testi ve sandalyede otur-uzan testi kullanılarak değerlendirildi. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ile mevcut fiziksel aktivite düzeyi, Yaşam Boyu Toplam Fiziksel Aktivite Anketi ile toplam fiziksel aktivite düzeyi ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Yaşlı Modülü ile yaşam kalitesi değerlendirildi. Bulgular: Esneklik artan yaş ile azalma eğilimi içerisinde olmasına rağmen yaş grupları arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Cinsiyetin esneklik üzerine etkisi, ayak bileği dorsifleksiyonunda erkekler lehine, sandalyede otur uzan testinde ise kadınlar lehine anlamlı bulundu (p0.05). Sonuç: Geriatrik bireylerde yaşın esneklik üzerine negatif bir etkisi olduğu kabul edilmektedir. Çalışmamızda bu etkinin cinsiyetten bağımsız olduğu gösterilmiştir. Mevcut fiziksel aktivite düzeyi esnekliğin belirteçlerinden biri olarak kabul edilebilir. Bu nedenle yaşlı bireyler fiziksel uygunluk parametreleri hakkında bilgilendirilmeli ve fiziksel olarak aktif olmaya teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to investigate the flexibility among geriatric subjects with different age groups, gender and physical activity levels. Methods: One hundred-twenty volunteer participants (59 female) were included in the study. Participants were categorized into three groups (65-74;75-84;84 years and over). Flexibility was assessed using back scratch test (BST), chair sit and reach test (CSRT) and range of motion of hip flexion, ankle dorsiflexion (AD), cervical rotation (SR) and scapular plane shoulder elevation. International Physical Activity Questionnaire, The Lifetime Total Physical Activity Questionnaire and World Health Organization Quality of Life-Old were used to assess current physical activity level (CPAL), total lifetime physical activity level and quality of life (QoL), respectively. Results: There wasn't statistically significant difference between the groups concerning flexibility (p>0.05). Gender was found to affect AD in males and in CSRT in females (p0.05). Conclusion: It is thought that age has a negative effect on flexibility in geriatrics and in our study, this effect was shown to be independent of gender. CPAL can be considered as an indicator of flexibility. Geriatric individuals should be informed about physical fitness parameters and encouraged to be physically active.