Geriatrik bireylerde gerçek gürültülerde konuşmayı ayırt etme mobil uygulaması normalizasyon değerleri
Mobile application normalization values to discriminate talk in real noise in geriatric individuals
  1. Tez No: 774107
  2. Yazar: İBRAHİM KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER KÜLEKÇİ, PROF. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültüde konuşma testleri, Normalizasyon, Gerçek Gürültü, Konuşmayı Anlama Yüzdesi, Speech in Noise tests, Normalization, True Noise, Speech Comprehension Percentage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kliniğimizde Kurt ve Konukseven (2019) tarafından geliştirilen, 'İAÜ Gürültüde Konuşmayı Ayırt Etme' mobil testi ile gerçek gürültü ortamlarında sinyal gürültü oranları ve konuşmayı anlama normalizasyon değerleri ve puanları karşılaştırılmıştır. Bu çalışmaya yine aynı mobil uygulama üzerinden normal işitmeye sahip ileri yaştaki bireylerin normalizasyon değerleri elde edilmiş ve konuşmayı anlama skorları araştırılmıştır. Çalışmaya normal işitmeye sahip 55-64 yaş, 65-74 yaş ve 75-85 yaş ve üzeri olmak üzere üç yaş grubu dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen katılımcıların yaşlara göre cinsiyet dağılımları 55-64 yaş arası katılımcıların (14 kadın, 21 erkek) 65-74 yaş arası katılımcıların (15 kadın, 20 erkek) 75-85 yaş ve üzeri katılımcıların (9 kadın, 26 erkek) gruba olmak üzere 80 dB, 60 dB ve 40 dB gürültü şiddetlerinde yukarıdaki 3 farklı ortam gürültüsü uygulanarak normalizasyon değerleri, cut off değerleri, sinyal-gürültü oranları ve gürültüde konuşmayı ayırt etme yüzde puanları araştırılmıştır. 55-64 yaş grubu bireylerde, 80 dB avm gürültüsünde 75,33 ± 14,83 (45,67-53,9) sınıf gürültüsünde 78,28 ± 12,97 (52,34-58,83) lunapark gürültüsünde 89,5 ± 8,25(73,00-77,1)'dir. 60 dB avm gürültüsünde bireylerde, 90,56 ± 9,57 (71,42-76,21) sınıf gürültüsünde 84,64 ± 12,06(60,52-66,55) lunapark gürültüsünde 92,83 ± 8,28(76,27-80,41)'dir.40 dB avm gürültüsünde 83,28 ± 11,00(61,28-66,78) sınıf gürültüsünde 88,75 ± 10,72(61,28-66,78) lunapark gürültüsünde 94,63 ± 5,73 (83,17-86,04)'dir. 65-74 yaş grubu bireylerde, 80 dB avm gürültüsünde 72,51± 14,83 (42,85-50,27) sınıf gürültüsünde 69,5 ± 16,38 (36,74-44,93) lunapark gürültüsünde 88,97 ± 9,37 (70,23-74,92)'dir. 60 dB avm gürültüsünde bireylerde, 82,62 ± 11,9 (58,82-64,82) sınıf gürültüsünde 82,66 ± 20,63 (41,4-51,72) lunapark gürültüsünde 90,13 ± 9,94 (70,25-75,22)'dir.40 dB avm gürültüsünde 88,14 ± 10,17 (67,8-72,89) sınıf gürültüsünde 83,29 ± 10,48 (62,33-67,57) lunapark gürültüsünde 90,65± 9,51 (71,63-76,39) 'dir. 75-85 yaş grubu bireylerde, 80 dB avm gürültüsünde 56,64 ± 16,11 (24,42-32,48) sınıf gürültüsünde 59,48 ± 15,76 (59,48 ± 15,76) lunapark gürültüsünde 81,66 ± 12,79 (56,08-62,48)'dir. 60 dB avm gürültüsünde bireylerde, 78,57 ± 14,41 (49,75-56,96) sınıf gürültüsünde 66,00 ± 14,01 (37,98-44,99) lunapark gürültüsünde 77,39 ± 15,5 (46,39-54,14)'dir.40 dB avm gürültüsünde 72,58 ± 11,84 (49,90-54,82) sınıf gürültüsünde 70,25 ± 14,27 (41,74-48,85) lunapark gürültüsünde 83,71 ± 12,19 (59,33-65,43) 'dir Tüm yaş gruplarında benzer şekilde en yüksek şiddet seviyesi olan 80 dB gürültüde en kötü konuşmayı anlama yüzde sonuçları ve sinyal gürültü oranları elde edilmiştir. 55-64 yaş arasındaki katılımcıların üç farklı ortamda, 80 dB ve 40 dB şiddetindeki konuşmayı anlama yüzdeleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. 60 dB şiddetindeki konuşmayı anlama yüzdeleri arasında anlamlı fark görülmemiştir. 65-74 yaş arasındaki katılımcıların üç farklı ortamda, 80 dB ve 40 dB şiddetindeki konuşmayı anlama yüzdeleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. 60 dB şiddetindeki konuşmayı anlama yüzdeleri arasında anlamlı fark görülmemiştir. 75-85 yaş arasındaki katılımcıların üç farklı ortamda, 80 dB,60dB ve 40 dB şiddetindeki konuşmayı anlama yüzdeleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.“Gerçek gürültülerde Mobil Uygulaması Normalizasyon”çalışması gerçek gürültülerde konuşmayı anlama ve normalizasyon değerleri literatürdeki bu eksikliğe katkı sağlanmıştır. Sonuçlar, işitme kaybı olmasa da bireylerden dış çevredeki gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamada güçlük çektiği ve yaşla orantılı olarak konuşmaya anlamada daha fazla zorluk çektikleri ortaya çıkmıştır. Gelecek çalışmalarda geliştirilen mobil uygulamada sadece 3 kelimeli cümleler bulunmaktadır. Aynı algoritmayla farklı bir mobil uygulama geliştirilerek 4 veya 5 kelimeli cümleler kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Signal-to-noise ratios and speech comprehension scores were compared in real noise environments with the 'IAU Distinguish Speech in Noise' mobile test developed by Kurt and Konukseven (2019) in our clinic. In this study, normalization values of elderly individuals with normal hearing were obtained through the same mobile application and speech comprehension scores were investigated. Three age groups, 55-64 years old, 65-74 years old, and 75-85 years old and above with normal hearing, were included in the study. The gender distribution of the participants included in the study by age: Participants aged 55-64 (14 females, 21 males), participants aged 65-74 (15 females, 20 males) and participants aged 75-85 and over (9 females, 26 males) Normalization values, cut-off values, signal-to-noise ratios and speech discrimination percentage points in noise were investigated by applying the above 3 different ambient noises at 80 dB, 60 dB and 40 dB noise intensities. In individuals aged 55-64, at 80 dB shopping mall noise 75.33 ± 14.83 (45.67-53.9) classroom noise 78.28 ± 12.97 (52.34-58.83) at amusement park noise 89.5 ± 8.25(73.00-77.1). At 60 dB shopping mall noise, 90.56 ± 9.57 (71.42-76.21) class noise 84.64 ± 12.06(60.52-66.55) amusement park noise 92.83 ± 8.28(76.27-80.41). At 40 dB shopping mall noise, 83.28 ± 11.00(61.28-66.78) at classroom noise 88.75 ± 10.72(61.28-66.78) amusement park noise is 94.63 ± 5.73 (83.17-86.04). In individuals aged 65-74, 80 dB shopping mall noise 72.51± 14.83 (42.85-50.27) class noise 69.5 ± 16.38 (36.74-44.93) amusement park noise 88.97 ± 9.37 (70.23-74.92). In individuals at 60 dB shopping mall noise, 82.62 ± 11.9 (58.82-64.82) classroom noise, 82.66 ± 20.63 (41.4-51.72) amusement park noise 90.13 ± 9.94 (70.25-75.22). noise is 90.65± 9.51 (71.63-76.39). In 75-85 age group individuals, 80 dB shopping mall noise 56.64 ± 16.11 (24.42-32.48) classroom noise 59.48 ± 15.76 (59.48 ± 15.76) amusement park noise 81.66 ± 12.79 (56.08-62.48). Individuals at 60 dB shopping mall noise, 78.57 ± 14.41 (49.75-56.96) classroom noise 66.00 ± 14.01 (37.98-44.99) amusement park noise 77.39 ± 15.5 ( 46.39-54.14). At 40 dB mall noise 72.58 ± 11.84 (49.90-54.82) at classroom noise 70.25 ± 14.27 (41.74-48.85) noise is 83.71 ± 12.19 (59.33-65.43). Similarly, in all age groups, the worst speech comprehension percentage results were obtained at 80 dB noise, which is the highest intensity level. It was observed that there was a statistically significant difference between the percentages of speech comprehension at 80 dB and 40 dB intensity in three different environments of the participants between the ages of 55-64. There was no significant difference between the percentages of understanding speech at 60 dB intensity. It was observed that there was a statistically significant difference between the percentages of speech comprehension at 80 dB and 40 dB intensity in three different environments of the participants between the ages of 65 and 74. There was no significant difference between the percentages of understanding speech at 60 dB intensity. It was observed that there was a statistically significant difference between the 75-85 years old participants' speech comprehension percentages at 80 dB, 60 dB and 40 dB in three different environments. The“Mobile Application Normalization in Real Noises”study contributed to this deficiency in the literature on understanding speech and normalization values in real noises. The results revealed that individuals without hearing loss have difficulty in understanding speech in noisy environments in the external environment and have more difficulty in understanding speech in proportion to age. There are only 3-word sentences in the mobile application developed in future studies. 4 or 5 word sentences can be used by developing a different mobile application with the same algorithm.