Obstruktif uyku apne sendromunda derin ven trombozu sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of deep vein thrombosis frequency in obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 424619
  2. Yazar: YAĞMUR BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NİHAT ANNAKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obstruktif Uyku Apne Sendromu ġiddeti, Derin Ven Trombozu, D-dimer, Severity of Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Deep Vein Thrombosis, D-dimer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Obstruktif Uyku Apne Sendromunda Derin Ven Trombozu Sıklığının Değerlendirilmesi GiriĢ ve Amaç: Obstruktif Uyku Apne Sendromu‟nun (OUAS) serebrovasküler ve kardiyovasküler morbidite ve mortaliteyle iliĢkili olduğu bilinmektedir. Son dönemde OUAS ile venöz tromboemboli arasında nedensel bir iliĢki olduğunu düĢündüren çalıĢmaların sayısı giderek artmaktadır. Bu çalıĢmada OUAS olgularında derin ven trombozu (DVT) sıklığını araĢtırmak amaçlanmıĢtır. Yöntem: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Laboratuvarına baĢvuran, OUAS ön tanısıyla polisomnografi yapılan 1 yıllık süreçteki ardıĢık 239 hasta çalıĢmaya dahil edildi. Tüm olgulara D-dimer testi yapıldı. D-dimer (+) olgular Alt ekstremite doppler USG ile değerlendirildi. Bulgular: Olguların yaĢ ortalaması 52±12 yıl olup %31,8‟i (76/239) kadındı. OUAS (-) olgularda %9,5 (6/63), hafif OUAS‟da %8,8 (5/57), orta OUAS‟da %5,8 (2/34), ağır OUAS‟da ise %17,6 (15/85) oranında d-dimer pozitif bulundu. Ağır OUAS olgularında d-dimer pozitifliği (15/85) diğer tüm olgulara göre (13/154) anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla %17,6 ve %8,4, p=0,034). Ağır OUAS‟da d-dimer pozitiflik riski 2,3 kat artmaktaydı. D dimer (+) bulunan 28 olgunun 4‟ünde alt ekstremite doppler USG ile DVT tespit edildi (%14,2). DVT bulunan 4 olgunun tamamı ağır OUAS idi. Tüm ağır OUAS olgularının %17,6 sında (15/85) D-dimer pozitifliği mevcuttu. Ağır OUAS olgularının %4,7‟sinde (4/85) trombüs bulundu. D-dimer (+) ağır OUAS‟da tromboz sıklığı %26,6 (4/15) bulundu Sonuç: ÇalıĢmanın sonuçları ağır OUAS‟nın DVT için önemli bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda bu çalıĢmada elde edilen verilern ağır OUAS hastalarında DVT semptomlarının sorgulanmasının, d-dimer iii bakılmasının ve d-dimer pozitif ağır OUAS olgularının DVT proflaksisi açısından değerlendirilmesinin yararlı olabileceğini düĢündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Deep Vein Thrombosis Frequency in Obstructive Sleep Apnea Syndrome Introduction and function: Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) „s deal with cerebrovascular and cardiovascular morbidity and mortality is known. The number of reports suggesting a causal relationship between OSAS and venous thromboembolism has been increasing in recent term.In this study investigating the frequency of deep vein thrombosis (DVT) in OUAS facts is aimed. Method: In one year period consecutive 239 patients who applied to Düzce University School of Medicine Sleep Laboratory and were performed polisomnografi with OSAS prediagnosis were included in the study. D-dimer testing was performed in all cases. D-dimer (+) facts were evaluated with lower extremity doppler USG. Findings: The average age of cases were 52 ± 12 years and 31.8% (76/239) were female.Positive d-dimer rate findings were-in OUAS (-) facts %9,5 (6/63),in mild OUAS %8,8 (5/57), in medium OUAS %5,8 (2/34),in severe OUAS %17,6 (15/85).In severe OUAS facts D-dimer positivity (15/85) compared to all other facts (13/154) were significantly higher (17.6% and 8.4% respectively, p = 0.034).In severe OUAS d-dimer positivy risk increased 2,3 fold.Lower extremity doppler USG with DVT was detected in D-dimer (+) found 28 cases of 4 (%14,2) All the 4 cases with DVT were severe OUAS. In 17.6% (15/85) of all severe OSAS cases had positive D-dimer. Thrombosis was found in %4,7 (4/85) of severe OUAS cases.Frequency of thrombosis in D-dimer(+) severe OUAS was found %26,6 (4/15) Conclusion: The study's results indicate that severe OUAS may be an important risk factor for DVT.At the same time datas obtaining in this study suggest that it would be useful questioning DVT symptoms in severe OUAS patients,d-dimer searching and evaluation of d-dimer positive severe OUAS cases in terms of DVT prophylaxi