Farklı egzersiz türlerinin remisyondaki meme kanserli hastaların fiziksel uygunluk ve psikososyal durumlarına etkisi
The effect of different physical exercises on the physical fitness and psychological status of breast cancer patients in remission
- Tez No: 424664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİK ARDAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Fiziksel Uygunluk, Meme kanseri, Psikososyal Durum, Exercise, Physical Fitness, Breast cancer, Psychosocial Status
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmanın amacı; düzenli fiziksel egzersizin (step aerobik ve direnç egzersizleri) remisyondaki meme kanserli hastaların sağlıklı yaşantılarına, fiziksel uygunlukları ve psikososyal durumlarına etkisini belirlemektir Çalışmada; örneklem grubu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinde, anti-kanser tedavisini tamamlayan, meme kanserli, remisyonda izlenen, yaşları ortalama 53,13±6,45 olan 30 kadın hastadan üç grup (step aerobik, direnç ve kontrol) oluşturulmuştur. Bu gruplardan step aerobik ve direnç grubuna 12 hafta boyunca kendi gruplarına özel egzersiz programları uygulanmış, kontrol grubu egzersiz programlarına dahil edilmemiştir. Bu gruplardan, çalışma öncesinde ve sonrasında fiziksel uygunluk ölçümleri (boy, kilo, BKİ, VYY, VYK, YVK, skinfold ölçümleri (SF Triceps, SF Suprailiac, SF Uyluk, SF VYY, mekik, sırt ve bacak kuvveti, el kavrama kuvveti, 6 dakika yürüme testi, otur-eriş, gonyometre omuz esneklik ölçümleri, statik kinestetik ve dinamik denge (SKD) (SDD) ve psikososyal ölçeklerden (EORTC QLQ-C30 ve Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (DKÖ-SKÖ) uygulanmıştır. Ölçümlerin analizinde grupların ön-son test değerleri arasındaki farka parametrik olmayan testlerden Wilcoxon Testi ile gruplar arası ön-son test değerleri arasındaki fark yüzdesinin karşılaştırması Kruskal-Wallis Testi ile gruplararası oluşan farkın hangi gruptan kaynaklandığını bulmak için Mann-Whitney U testi yapılarak istatistiksel olarak anlamlılıklara bakılmıştır. Grupların fiziksel uygunluk ve psikososyal durumlarının ön-son test değerlerine bakıldığında; step aerobik grubunun; BKİ, VYY, SF uyluk, 6 dakika yürüme, omuz ekstansiyon ve abdüksiyon esnekliği, yaşam kalitesi puanlarında, DKÖ ve SKÖ değerleri, direnç grubunun; VYY, YVK, SF uyluk, VYY, mekik, 6 dakika yürüme, omuz ekstansiyon, SDD skoru, yaşam kalitesi puanlarında, DKÖ ve SKÖ değerleri da anlamlı farklar bulunarak lehine sonuçlar çıkarken (p0,05). Ülkemizde özellikle remisyondaki meme kanserli hastalarla yapılmış çalışmaların azlığı nedeniyle bu çalışma ileriki çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir. Tıp ve Spor Bilimlerinin iş birliği ile bu tarz çalışmaların çoğalması ve yaygınlaştırılması ile hasta olarak nitelendirilen bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal, duygusal olarak eskiye dönmesi hatta daha da iyi olmaları sağlanmalıdır. Uyguladığımız egzersiz programları ile bu dönemdeki hastaların fiziksel uygunluklarında artış, psikososyal durumlarında iyileşme bulunarak diğer çalışmalarda uygulanabilir olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of regular physical activity (step-aerobic and resistance exercise) on healthy life, physical fitness and psychological status of breast cancer patients in remission. In this study; sampling was formed by 30 breast cancer female patients aged 53.13 ± 6.45 (step aerobics, resistance and control) which complete anti-cancer cure in Akdeniz University Medical Faculty Hospital in the Medical Oncology Clinic. For step aerobics and resistance groups, special exercise programs which take 12 weeks were applied but control group were not included in this program. Physical fitness measures (height, weight, BMI, %Fat, Fat mass, FFM, skinfold measurements (SF triceps SF suprailiac SF thigh, SF %Fat, curl-up, back and leg strength, hand grip strength, 6 minute walking test, sit-reach test, goniometer shoulder flexibility measurements, static kinesthetic and dynamic balance (SKD) to (SDD) and the psychosocial questionnaire (EORTC QLQ-C30 and the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) was applied before and after this 12 weeks program. In the process of assessing data the descriptive statistic methods, Wilcoxon Test was used to determine the difference between pre and post test values, Kruskal-Wallis test and Mann Whitney U Test was used to determine the difference between groups and results have been assessed according to significant level 0.05. As a result of this study, when compared pre-post test values of step aerobics groups there are statistically meaningful differences in BMI, %Fat, SF thigh, 6 minute walking, shoulder extension and abduction flexibility, quality of life scores, SAI and TAI values, pre-post test values of step aerobics group there are statistically meaningful differences in resistance group in %Fat, FFM, SF thigh, SF %Fat, curl-up, 6 minute walking, shoulder extension, SDD score, quality of life scores, SAI and TAI values. The values of control group were become badly in pre-post test. It can be concluded that, regular physical exercise program whether step aerobics and/or resistance exercise were offered to increase physical fitness and to have wellness in psychosocial. This study can be accepted to be reference for future studies. Collaboration between sport and medical treatment is strictly important in cancer cure.