Koroner anjiyoya girmiş erektil disfonksiyonlu hastalarda adropin ve nitrik oksit düzeyleri
The adropine and nitric oxide levels in a patient with erectile dysfunction whom went into an angio
  1. Tez No: 424695
  2. Yazar: MEHMET BİLEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TUĞRUL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adropin, Koroner arter hastalığı, Erektil disfonksiyon, Koroner Anjiyografi, Adropine, Coronary Artery Disease, Erectile Dysfunction, Nitric Oxide, Coronary Angiography
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Erektil disfonksiyon (ED) erkek popülasyonda en sık görülen hastalıklardan biridir. Ülkemizdeki prevelansı %69 olarak saptanmıştır. Koroner arter hastalığı (KAH) olan kişilerde erektil disfonksiyon birlikteliği sözkonusudur. Bu çalışmaya 38 az şiddetli koroner arter hastalığı olan ve 40 çok şiddetli koroner arter hastalığı olan toplam 78 hasta dahil edildi. Hastaların koroner arter hastalığı Gensini skoruna göre, erektil disfonksiyon İİEF-5'de yer alan 5 anket sorusu ile değerlendirildi. Koroner angiografi öncesinde alınan venöz kan örnekelerinden lipidprofili Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya laboratuvarında otoanalizörlerde çalışldı. Adropin düzeyiELISAyöntemi ile çalışıldı. NO2- ve NO3- düzeyleri Griess reaksiyonu temeline dayanan diazotizasyon metodu ile ölçüldü. KAH düzeyi az şiddetli olan hastaların adropin değeri ile KAH şiddet düzeyi yüksek olan hastaların adropin değeri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0.66). KAH az şiddetli olan hastaların nitrikoksit değeri KAH çok şiddetli hasta grubundan istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. (p=0.04). Nitrikoksit ve adropin ile KAH şiddeti arasında negatif yönde çok düşük düzeyde bir ilişki olduğu görüldü. Kumar ve arkadaşlarının yapmış olduğu çalışmada adropin eksikliği ile şişmanlık ve insülin rezistansı arasındaki ilişkiyi göstermişlerdir. Lovren ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada adropinin umblikal ven ve koroner arter edotel hücrelerinden de salındığını göstermişlerdir. Adropin, nitrik oksitin (NO) salınımını uyarır ve endotelyal nitrik oksit sentazı (eNOS) aktifleştirir. Böylece eNOS sentezini arttırarak endotel için koruyucudur. Bizim çalışmamızda da KAH'ın şiddeti ve ED'da, adropinin ve NO'in düşük seviyeleri ile ilişkili olabileceğidir. İlgili çalışmaya uyumlu olarak NO'de istatistiksel olarak anlamlı, adropinde de KAH'ın şiddeti ile negatif korelasyon olduğu bulundu. Sonuç olarak KAH ve ED'un patogenezinde adropin ve NO çok önemli belirteçler olup tedavilerin bu belirteçlere etkisini araştırmak için daha kapsamlı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Erectile dysfunction is one of the most seen diseases in men population. The prevalence of the disease is to be calculated approximately 69% in our country. The people who has coronary artery problem also erectile dysfunction. In this study we included 38 patients with low level of coronary artery problem and 40 patients with highly severe coronary artery problem. Patients' coronary artery diseases have been evaluated according to Gensini score by asking 5 survey question from erectile dysfunction questioner, IIEF-5. The venous blood samples taken before coronary angiography has been studied according to lipid profile in Turgut Ozal University Medical Faulty Biochemistry Laboratory by auto analyzers. The level of adropine has been worked on through Adropine (AD) ELISA procedure which is produced by Hangzhou Eastbiopharm Co. Ltd. The level of NO2- and NO3- was calculated according to Diazotization method which is based on Griess reaction. After the calculations the result had not shown significantly difference between the adropine levels of the patients with low CAD (Coronary Artery Disease) level and high CAD level. (p=0.66). However there is statistically significantly in nitric oxide levels between the patients with low CAD level and high CAD level. The level of nitric oxide is quite higher in patients with low CAD level compared to the patients with high CAD level. (p=0.04). Nitric oxide and adropine have a low level of relation regarding CAD severity in a negative way. In the study done by Kumar et. al the relation between lack of atropine, obesity and insulin resistance had been shown. Also Lovren et. al completed a study which demonstrates adropine is excreted through umbilical vein and as well coronary artery endothelial cells. Adropine activates excretion of NO and eNOS. There fore, by increasing eNOS synthesis, it is protective for endothelial. In our study we researched on the hypothesis that level of CAD and ED (Erectile Dysfunction) could be related to low level of adropine and nitric oxide. Relevant to our study we have seen there is a statistically meaning ful correlation in Nitric Oxide and regarding the level of CAD there is a negative correlation had been found. As a result in both CAD's and ED's pathogenesis, adropine and nitric oxide are quite significant parameters and in order to learn the effect of the treatment on these determiners there is a need for more sophisticated and pluricentric studies.