Koç Üniversitesi Amerikan futbolu sporcularında kafa travmasına bağlı BPPV değerlendirilmesi
Evaluation of BPPV related to head trauma in Koc University American football players
- Tez No: 424702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ŞERİFE UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Baş Dönmesi, BPPV, Amerikan Futbolu, Travma, Dix-Hallpike testi, Vertigo, BPPV, American football, Trauma, Dix-Hallpike test
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun cerrahisi polikliniğine başvurma sebepleri arasında önde gelen şikâyetlerden biri başdönmesidir. Baş dönmesininen sık sebeplerinden biri Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)'dur. BPPV'nin etyolojisinde; kafa ve temporal kemik travmaları, stapedektomi, kronik otitis media cerrahisi, migren, uzun yatak istirahatleri ve üst solunum yolu enfeksiyonları, idyopatik olması gibi nedenler vardır. BPPV'de sıklıkla posterior kanal tutulumu görülür(%93). Baş dönmesi sebepleri arasında yer alan travmanın bu sebepler içinde ne kadar ön planda olduğunu araştırmak için bu çalışma yapılmıştır. Travmaya maruz kaldıkları düşünülen Amerikan futbolu sporcuları haftalık antrenman ve maç sırasında gözlemlenmiştir. Bu sporla uğraşan sporcuların baş dönmelerinin olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çalışma sırasında sporculara KBB muayenesi, odyometri testi, timpanometrik testler, Romberg testi, Head shaking testi, Roll testi, gözler açık ve kapalı yürüme testi, son olarakda Dix-Hallpike testi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan tüm bireylere pür ton odyometride; hava yolu eşikleri 125-8000 Hz arasında, kemik yolu eşikleri 500-4000 Hz arasında belirlendi. Bireylerin işitme eşikleri pür ton odyogramlarda 500, 1000, 2000 Hz' deki hava yolu eşiklerine ait üç frekansın ortalaması alınarak hesaplandı. İşitme kaybı derecelendirilmesi Clark, 1981 ve Nortern ve Downs, 2002 sınıflandırılmasına göre yapıldı. Tüm bireylerin saf ses ortalaması 3 dB ila12 dB arasında elde edildi. Timpanometrik test sonuçları çalışmaya katılan tüm bireylerde Tip A olarak elde edildi. Romberg testi sonucu çalışmaya katılan tüm bireylerde negatif çıktı. Head shaking ve Roll testinde tüm bireylerde nistagmus görülmedi. Gözler açık ve kapalı yürüme testi sonucunda herhangi bir yöne doğru yönelme olmadı. Dix-Hallpike testi kontrol grubunun tamamında negatif idi; 63 sporcunun 16 tanesinde pozitif sonuç elde edildi. Böylelikle bir kez daha travmanın BPPV üzerindeki etkisi yapılan bu çalışmada gösterildi.
Özet (Çeviri)
Vertigo is one of the main reasons for visiting otolaryngology and head and neck surgery out patient clinics. The most common cause of vertigo is benign paroxysmal positional vertigo (BPPV). BPPV is usually idiopathic. However, previous studies have demonstrated that BPPV has a number of etiologies like head and temporal bone trauma, stapedectomy, chronic otitis media surgery, migraine, long bed rest, upper respiratory tract infections and idiopathic and also posterior canal is mostly affected canal in BPPV. We observed the importance of trauma in BPPV. American football players whowere exposed to trauma were observed during the weekly training and games. We demonstrated whether the players had vertigo or not. We performed otorhinolaryngological physical examination, audiometry and tympanometry tests, Romberg, Head shaking test, Roll test and Dix-Hallpike tests to both group. In the pure tone audiometry air conduction tresholds were determined between 125-8000 Hz and the bone conduction tresholds were determined from 500 to 4000 Hz in all participants in this study. Auditory tresholds of individuls was calculated by taking the average of the 500, 1000, 2000 Hz frequencies in the airline threshold in puretone audiometry. Grading hearing loss classification was made according to Clarke 1981 and Nortern and Downs 2002. Pure tone average of all the individuals were 3 dB to 12 dB. Tympanometry test results were type A and the Romberg test results were negative in all participants. Nystagmus was not observed in all participants in head shaking and roll test and also orientation was not happened to wards any direction while eyes open and closed walk test performed. The result of the study shows that Dix-Hallpike test was negative in all of the control group; 16 athletes had positive results in American football player group. According to test results, we observed the impact of trauma in BPPV.