İşitmesi normal olan multipl skleroz (MS) hastalarında işitsel beyin sapı cevaplarının (ABR) CE-Chirp LS ve click uyaran ile değerlendirilmesi
Comparing audiotory brainstem responses (ABR) of MS patients with normal hearing by using CE-Chirp LS and click stimulus
- Tez No: 424707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, ABR, İşitme, Multiple sclerosis, ABR, Hearing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada, normal işitmeye sahip Multipl Skleroz (MS) hastalarında İşitsel Beyin Sapı Cevaplarının CE-Chirp LS ve Click uyaran olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Demiyelinizan bir hastalık olarak Multipl Skleroz nöral iletimin kalitesini ve hızını olumsuz etkilerken bazı durumlarda da total iletim blokuna neden olmaktadır. İşitme yollarını etkilemiş subklinik sessiz lezyonlar bazı durumlarda MR'da görüntü vermezken, ABR'nin nöral iletimi test etmesi sebebiyle kesin bulgular alınabilmektedir. Bu durumda ABR'nin Multipl Skleroz tanısındaki önemi açığa çıkmaktadır. Multipl Skleroz tanısı ile takip edilen 28 olgunun (6 erkek-22 kadın) yaş aralığı 19-50 olup ortalamaları 36,75'dir. Kontrol grubunda değerlendirilen 20 olgunun (7 erkek – 13 kadın) yaş aralığı 20-46 olup ortalamaları 29,00'dur. Çalışmaya katılan tüm bireylerin KBB muayenesinden sonra saf ses odyometri, immitansimetri ve OAE tesleri yapılmıştır. İşitmesi normal olan bireyler çalışmaya dahil edilip ABR testi yapılmıştır. ABR testi CE-Chirp LS ve Click uyaran kullanılarak 80 dBnHL şiddet seviyesinde 21,1 ve 45,1 rate ile yapılmıştır. MS hastaları ile kontrol grubundan elde edilen I, III ve V. dalga latansları ile I-III, III-V ve I-V dalgalar arası latans değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcut değildir. Amplitüd değerlendirilmesinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttur. Yirmi sekiz MS hastasının altısında ABR dalgası gözlenmemiştir ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Çalışmamızda elde edilen verilere göre, MS hastalarında dalga amplitüdlerinin düşük olması ve altı hastada dalga gözlenmemesine bağlı olarak santral işitsel sistemlerinin etkilendiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare Audiotory BrainStem Responses (ABR) of MS patients with normal hearing by using CE-Chirp LS and Click stimulus. While subclinic silent lesions that effected audiotory pathways may not be seen on MR in some cases, specific findings are able to be received as ABR tests neural conduction. So importance of ABR is certain in the diagnostics of MS Age range of 28 cases (6 males and 22 females) that are followed with MS diagnostic is 19 – 50 and average age is 36,75. Age range of 20 cases (7 males and 13 females) that are in the control group is 20 – 46 and average age is 29,00 All participants went through pure tone audiometry, immitansmetry and OAE tests after ENT examination.. Individuals with normal hearing were included in the study and went through ABR test. ABR test was done by using CE-Chirp LS and Click stimulus in 80 dBnHL level 21,1 and 45,1 rate. There is no statistically significant differance in I,III and V wave latencies and I – III, III – V and I – V interwave latencies values of MS patients and control group. In the measurement of amplitüdes, a statistically significant differance is seen between two groups. ABR waves were not observed in 6 patients in MS group and this is statistically significant According to data received, lower wave amplitüdes in MS patients and lack of the wave in six patients, MS is thought to effect central audiotory systems.