Geriatrik grupta immitansmetrik ölçüm ve östaki tüp fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of geriatric group immitansmetric measure and eustachian tube function tests
  1. Tez No: 424715
  2. Yazar: ÜNZÜLE YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İmmitansmetrik ölçüm, valsalva, toynbee, geriatrik grup
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Yaşa bağlı işitsel sistemde atrofi, orta kulak kası liflerinin, fibroz doku ligamentlerinin ve kemik gelişiminin dejenerasyonu yer almaktadır. Östaki tüpünün kıkırdaksı kısmında kireçlenmeler olduğu ve östaki borusunu açmaya yardımcı kaslarda atrofi oluştuğu rapor edilmiştir. Yaşlandıkça kasların fonksiyonelliğinde meydana gelen azalma, özellikle yutkunurken, östaki borusunun açılmasında sıkıntı oluşturabilmektedir. Orta kulak yapısı yaşlanma ile bağıntılı olarak bazı anatomik değişimlere uğrasa da, orta kulağın fizyolojisinde ve davranışsal testler üzerindeki etkisi oldukça azdır. Orta kulak sisteminin zamanla fonksiyonelliğini kaybettiğini belirten çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmanın amacı; geriatrik grupta orta kulak sistemi ve östaki tüp fonksiyonlarını değerlendirmektir. Materyal Metod: Çalışmaya 65-84 yaş arasında ortalama (74,3+5,4) 30 yaşlı birey ile 18-45 yaş arasında (30,4+4,2) 30 birey katılmıştır. Katılımcılara KBB muayenesinden sonra immitansmetrik ölçüm ve östaki tüp fonksiyon testleri yapılmıştır. İmmitansmetrik ölçümlerde kulak kanal volümü, komplians, orta kulak basıncı ve gradient (eğim) değerlendirilmiştir. Östaki tüp fonksiyonları ise valsalva ve toynbee manevraları ile incelenmiştir. Bulgular: İmmitansmetrik ölçümler için gruplar arasında kulak kanal volümü ve orta kulak basıncı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p˃0,05). Sol komplians değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcut değilken (p˃0,05), sağ kulak komplians ve her iki kulak için gradient değerleri arasında istatistiksel olarak anlamalı bir fark mevcuttur (p˂0,05). Östaki tüp fonksiyon test sonuçlarında ise valsalva ve toynbee manevraları ile elde edilen değerler gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Sonuç: Geriatrik grupta yaşa bağlı işitsel sistemde bazı değişimler mevcuttur. Elde edilen bulgulara göre geriatrik grubun östaki fonksiyonlarının normal fonksiyon gördüğü düşünülmüştür. Buna bağlı olarak da orta kulak basınçları ile normal grup arasında herhengi bir fark gözlenmemiştir. Gradient değerleri ve sağ kulak komplians değerleri normal gruba göre yüksek elde edilmiştir. Bu da geriatrik grupta orta kulak sisteminin daha hareketli olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlara göre geriatrik grupta 226 Hz prob tone yerine daha yüksek prob tone kullanılabilir. Bununla ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In relation to age, there are atrophy in the middle ear and degeneration of muscle fibres, fibrous tissue ligaments and bone development. It has been reported that there is calcification in the cartilage part of the eustachian tube and atrophy in the muscles which assist opening the eustachian tube. The reduction in the functionality of the muscles with age may present problems in opening the eustachian tube, especially when gulping. The purpose of the present study is to evaluate the middle ear system and the functions of the eustachian tube in a geriatric group. Material and Method: 30 older individuals between the ages 65-84 (74.3+5.4) and 30 younger individuals between the ages 18-45 (30.4+4.2) participated in thestudy. After he ENT examination, immitancemetric measurements and eustachian tube function tests were applied to the participants. In the immitancemetric measurements, the ear canal volume, compliance, middle ear pressure and gradient were evaluated. The eustachian tube function tests were investigated through the valsalva and toynbee manoeuvres. Findings: For the immitancemetric measurements, there is no statistically significant difference between the ear canal volüme and the middle ear pressure (p˃0,05). While there is no statistically significant difference between left compliance values (p˃0,05), there exists a statistically significant difference between the left ear compliance and the gradient values for both ears (p˂0,05). For the results of the eustachian tube function tests, the values obtained by the valsalva and toynbee manoeuvres demonstrate that there is no statistically significant difference between the groups. Conclusion: In the geriatric group, there are some changes in the auditory system depending upon age. According to the findings obtained, it was considered that the eustachian functions of the geriatric group are normal. Thus, no difference was observed between the middle ear pressures and the control group. The gradient values and the right ear compliance values were higher compared to the control group. This shows that the middle ear system in the geriatric group is moreactive. According to these results, a higher probe tone instead of 226 Hz probe tone may be used in the geriatric group. More studies are needed on this subject. KeyWords: Immitancemetric measurement, valsalva, toynbee, geriatric group