Geriatrik grupta akustik reflek ve refleks adaptasyon (decay) testlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of acoustic reflex and reflex adaptation tests in geriatric group
- Tez No: 424723
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÜKSEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
 - Anahtar Kelimeler: Akustik refleks ölçüm, refleks decay, geriatrik grup, Acoustic reflex measurements, reflex decay, geriatric group
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Geriatrik grupta ipsi ve kontralateral akustik refleks eşikleri ve refleks decay testini değerlendirerek ortalama akustik refleks eşik değerlerini belirlemek. Ayrıca yüksek frekans bandlı, alçak frekans bandlı ve geniş bandlı gürültü ile akustik refleksleri değerlendirmektir. Materyal Metod: Çalışmaya 65-84 yaş arasında ortalama (74,3+5,4) 25 yaşlı birey ile 18-45 yaş arasında ortalama (30,4+4,2) 25 birey katılmıştır. Katılımcılara KBB muayenesinden sonra akustik refleks testleri yapılmıştır. 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz ipsi ve kontralateral akustik refleks eşikleri ile kontralateral 500 Hz' de refleks decay testleri yapılmıştır. İpsilateral olarak yüksek frekans, alçak frekans ve geniş bandlı gürültü ile akustik refleks eşiklerine bakılmış ve ipsilateral 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz akustik reflekslerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: İpsi ve kontralateral akustik refleks ölçümlerinde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz' de gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p˃0,05). Tüm katılımcılarda refleks decay negatif olarak elde edilmiş ve refleks decay eşik karşılaştırmasında gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p˃0,05). 2000 ve 4000 Hz'de beraber ipsilateral akustik refleks elde edilemeyen 9 hastanın 5'inde yüksek frekans bandlı gürültü ile aksutik refleks elde edilirken, 4 hastada ise akustik refleks elde edilmemiştir. 500 ve 1000 Hz' de beraber akustik refleks elde edilemeyen 6 hastanın sadece 1'inde alçak frekans bandlı gürültü ile akustik refleks elde edilmiştir. Sonuç: Geriatrik grupta yaşa bağlı kulakta bazı değişimler olsa da orta kulak ve stapes kasının normal çalıştığı sonucuna varılmıştır. Refleks decay testinde ise kontralateral 500 Hz ile güvenilir sonuçlar elde edilebilmektedir. Alçak ve yüksek frekans bandlı gürültü ile akustik refleks ölçümleri de orta kulak fonksiyonlarını değerlendirmede kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Goal: Aim of this study is to determine average acoustic reflex thresholds by assessing ipsilateral and contralateral acoustic reflex thresholds and reflex decay test in geriatric group. Secondary aim is to assess acoustic reflexes via noise with high frequency band, low frequency band and wide band. Materyal Metod: 25 elders between ages of 65 – 84 (74,3+5,4) on average and 25 individuals between ages of 18-45 (30,4+4,2) on average were included in the study. Acoustic reflex tests were carried out after participants went through ENT examination. Ipsilateral and contralateral acoustic reflex thresholds at 500, 1000, 2000 and 4000 Hz and reflex decay at cotralateral 500 Hz test were carried out. Acoustic reflex thresholds were measured,on ipsilateral, by noise with high frequency band, low frequency band and wide band and they were compared to ipsilateral 500, 1000, 2000 and 4000 Hz. acoustic reflex Results: There was no statistically significant differance between two groups at 500, 1000, 2000, 4000 Hz. in ipsilateral and contralateral acoustic reflex measurements, (p˃0,05). Negative reflex decay was obtained in all participants and no statistically significant differance between two groups was observed in the comparision of reflex decay thresholds, (p˃0,05). While acoustic reflex with high frequency band noise was observed in 5 patients of 9 whose acoustic reflexes were not obtained at 2000 and 4000 Hz, no acoustic reflexes were observed in 4 patients. Acoustic reflex was only observed in one patient of 6, whose acoustic reflexes at 500 and 1000 Hz were absent via low frequency band noise. Conclusion: It was concluded that altough some changes were observed due to age, middle ear and stapes muscle worked normally in geriatric group. In reflex decay test, reliable result might be obtained in contralateral 500 Hz. Acoustic reflex measurements with low and high frequency band noise may also be used to assess middle ear functions.