Fazla kilolu ve obez kadınlarda diyetteki günlük alınan kalsiyum miktarının antropometrik ölçümler ve biyokimyasal testler üzerine olan etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of dietary calcium quantity on anthropometric measurements and biochemical tests in overweight and obese women
  1. Tez No: 424754
  2. Yazar: YASEMİN BİLLURCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM YAMAN ONMUŞ, PROF. COŞKUN ÇELTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Weight, nutrition, diet, calcium, obesity, milk and milk products
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şifa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Obezite insan sağlığını bozan, morbilite ve mortaliteyi arttıran önemli bir beslenme sorunudur. Obeziteyi önlemeye yönelik çalışmalarda kalsiyumun da olumlu etkisinin olduğu vurgulanmıştır. Bu çalışmada amaç, diyette alınan kalsiyum miktarının BKI ≥ 25 olan kadın bireylerde antropometrik ölçümler ve biyokimyasal test sonuçları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. BKI≥25 olan kronik bir hastalığı bulunmayan kadınlar çalışmaya alındı. Olgular Grup 1 (~1200 mg /gün yüksek kalsiyum içeren diyet alan grup) ve Grup 2 (~500 mg/gün bazal seviyede kalsiyum içeren diyet alan grup) olarak ikiye ayrıldı. Kalsiyum kaynağı olarak süt ve ürünleri kullanıldı.Ancak her iki grubun aldığı karbonhidrat, protein ve yağ eşdeğer besinlerle 500 kkal/gün diyet kısıtlaması uygulandı. Ayrıca her iki gruba günde 30 dk egzersiz uygulandı. Katılımcıların 8 hafta boyunca takipleri sağlandı. Grup 1 ve Grup 2'nin öncesi ve sonrasındaki antropometrik ölçümler değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Obesity is a major nutritional problem that affects the human health and increase morbidity and mortality. It was emphasized that calcium has a positive effect on efforts to prevent obesity. The aim of this study is to evoluate the effects on biochemical test results and anthropometric measurement of the amount of calcium intake in diet of female individuals with BMI ≥25. BMI ≥ 25 females without a chronic illness were taken for the study. The cases were divided into two as Group 1 (the group diet including a high calcium intake ~ 1200 mg/day) and Group 2 (the group diet with a basic level of calcium intake ~ 500 mg/day ) Milk and dairy products were used as a source of calcium. However, on both groups a limitation on diet for carbonhydrates, protein and oil equivalent foods. Additionally, both groups did a 30 minute exercise every day. The participants were observed for eight weeks. The antropometric measurements before and after of Group 1 and Group 2 have been evaluated. When two groups compaired, from the antropometric measurements radical decline on weights, BMI, waist hip width and body fat ratio were seen (p˂0, 0001). Morever the difference in the Group taking high calcium was even more radical. When the biochemical tests of Group 1 and Group 2 before and after the diet, there was no radical difference the groups. As a results, it has been found out that high calcium diet has positive effect on losing weight on overweight and obese individuals.