İlaç uygulama hatası ölçeğinin Türkiye popülasyonunda geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
Medication administration error scale: An analysis of validity and reliability in population of Turkey
- Tez No: 424758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SUZAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İlaç Uygulama Hataları, Pediatri Hemşiresi, Raporlama
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şifa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Bu araştırma;“Medication Administration Error Survey”in (MAES) Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini incelemek amacı ile metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırmanın örneklemini, iki üniversite hastanesi ve bir eğitim ve araştırma hastanesinin pediatrik birimlerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden hemşireler (n:378) oluşturmuştur. Veriler Aralık 2014- Mayıs 2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; kapsam geçerliği için uyum analizleri, yapı geçerliği için faktör çözümlemeleri, güvenirlik analizi için test-tekrar test yöntemi, korelasyon analizleri, iç tutarlılık analizlerinde ise Cronbach Alpha formülü, madde toplam puan çözümlemeleri ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Dil ve kapsam geçerliği için alınan uzman görüşleri Kendall W analizi ile değerlendirilmiş ve sonuçların uyumlu olduğu görülmüştür. Ölçeğin test-tekrar test korelasyon sonuçları, birinci bölüm r= 0.904, ikinci bölüm r= 0.808 ve üçüncü bölüm r= 0.896 olarak tespit edilmiştir (p < 0,05). Cronbach alfa değerleri; birinci bölümde 0.89, ikici bölümde 0.83, üçüncü bölümde 0.98'dir. Faktör analizi sonucunda; birinci bölümde toplam varyansın %62.27'sini açıklayan altı faktör, ikinci bölümde toplam varyansın %64.91'ini açıklayan üç faktör boyutu elde edilmiştir. Faktör yükleri 0.44 ile 0.91 arasında değişmektedir. Üçüncü bölüm hata tiplerini rapor etme oranlarını verip istatistiksel oran yorumu yapılmasını sağladığından, orijinal ölçek ile aynı yol izlenmiş ve faktör analizi uygulanmamıştır. Ölçeğin maddelerine ait analizlerin sonuçları literatür ile paralel sonuçlar sağladığından ölçekten çıkarılan madde olmamıştır. Sonuç: İUHÖ'nin Türkiye'de pediatrik birimlerde çalışan hemşireler için yeterli geçerlik ve güvenirlik göstergelerine sahip bir ölçüm aracıdır. Ölçek sayesinde ilaç uygulama hatalarının nedenlerine ve hata bildirilmeme sebeplerine yönelik algılar tanımlanabilecek, hata önleme girişimlerinde yol gösterici olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was carried out methodologically to analyze the validity and reliability of the Turkish form of Medication Administration Error Survey (MAES) Method: Participants were recruited on a volunteer basis from nurses (n:378) working in the pediatric departmants of one training and research hospital, and two university hospitals. Datas were collected between December 2014 and May 2015. Compatibility analyses for content validity, factor analyses for construct validity, test-retest method for reliability analysis, correlation analyses, Cronbach's Alpha statistic for internal consistency analyses, item-total score analyses and correlation analyses were used to evaluate datas. Findings: Expert opinions for language and coverage validity were assessed by Kendall W analysis and it was found that the results were consistent.