Riskli yeni doğan bebeklerin annelerinin anne sütü bankacılığına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
A study on difficulties that mothers of newborn at risk have and milk banking
  1. Tez No: 424757
  2. Yazar: AYŞE DORUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: breastfeeding, milk banking, at risk, newborn
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şifa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma Şifa Üniversitesi Bornova Sağlık Uygulama ve Araştırma MerkeziYenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde riskli yenidoğana sahip, tedavi gören annelerin emzirmeye ilişkin yaşadığı güçlükleri saptamak ve süt bankacılığına ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Verilerin toplanmasında yüz yüze görüşme yaparak anket formu kullanılmıştır.Anket formunun birinci bölümünde annenin demografik verileri, ikinci bölümde emzirmeye ilişkin güçlükler, üçüncü bölümde süt bankacılığına ilişkin görüşler yer almaktadır. Araştırmanın örneklemini 154 riskli yenidoğana sahip anne oluşturmaktadır. Araştırma kapsamındaki annelerin %91.6'sı bebeği yenidoğan yoğunbakımda iken emziremediğini ve çok üzüldüğünü, %83.1'i emziremediği için aralarındaki bağın kopacağından korktuğunu, %46.8'i ise bebeği yoğunbakımda iken kendi sütü ile beslendiğinden emin olmadığını belirtmiştir. Annelerin süt bağışı yapacak olsa %64.5'i için bebeğin cinsiyetinin önemli olmadığını, ancak %59.1'inin anne sütü diye bir kavram duymadıklarını, uygulama olsa %50'sinin kendi sütlerini bağışlayabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Süt bağışı düşünen annelerin nedenlerinin dağılımı gruplandırıldığında; birinci sırada %32.5 anne ve bebek sağlığını ilgilendiren nedenler, süt bağışı yapmayı düşünmeyen annelerin nedenleri gruplandırıldığında; birinci sırada %39.3 anne ve bebek sağlığını ilgilendiren nedenler bulunmuştur. Sosyo-demografik özellikler ile süt anne olma arasındaki ilişki incelendiğinde; araştırmaya katılan annelerin % 52.6'sı süt anne olma isteklerini belirtmiş, %25.9 oranında en yüksek 36-45 yaş grubu, %56.8 oranında en fazla çekirdek ailede yaşayan, %54.9 oranında çalışmayan annelerin süt anne olma isteği sonucuna ulaşılmıştır. Sosyo-demografik özellikler ile süt bankasından/başka anneden süt alma isteği karşılaştırıldığında; %36.2 oranında süt alacaklarını belirtmiş, 18-25 yaş grubunda %38.2 en fazla oranla, %37.9 çekirdek aileye sahip en yüksek oranla, %37.3 çalışan anneler anneler süt alacakları sonucu bulunmuştur.Yapılan istatiksel analizde anlamlı bir sonuç çıkmamıştır. (p>0.05)
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine difficulties of breastfeeding of the mothers treated and having newborn at risk at newborn intensive care unit of Sifa University Bornova health application and research center and to examine their opinions about milk banking. Face-to-face interviews and questionnaires were used to collect data. In the first section of the questionnaire, demographical data of the mother and in the second section of the questionnaire, difficulties of breastfeeding and in the third sections opinions about milk banking are presented. Sample of the study comprises of 154 mothers with newborn at risk. 91.6% of the mothers included in the study indicated that they could not breastfeed the newborn at the newborn intensive care and they were very sorry and 83.1% of them indicated that they were afraid of breaking the attachment between them since they could not breastfeed and 46.8% of them expressed that while the baby was at the intensive care, they were not sure whether he/she was fed with her milk. It was concluded that for 64.5% of mothers sex was not significant if they donated milk however, 59.1% of mothers did not hear about the concept of mother milk and 50% of them would donate their milks if possible. When we grouped distribution of reasons of mothers thinking about milk donation, 32.5% reasons related to mother and baby health in the first rank and grouping reasons of mothers not thinking about milk donation 39.3% reasons related to mother and baby health were found. Considering the relation between socio-demographic features and being wetnurse, 52.6% of mothers participating in the study expressed that they wanted to be the wetnurse and it was concluded that at the rate of 25.9% the highest 36-45 age group and 56.8% mothers living in the elementary family and 54.9% mothers not working wanted to be a wet nurse. Comparing socio-demographic features and desire to obtain milk from the milk bank/another mother, 36.2% of them expressed that they would receive milk and it was concluded that in 18-25 age group 38.2% and 37.9% of mothers in elementary family and 37.3% working mothers would receive the milk. No significant result was not found in statistical analysis (p>0.05).Suggestions were made in line with the findings obtained.