Omuz cerrahisi geçirmiş olan hastalarda preemptif interskalen brakiyal pleksus bloğu uygulanmış olgularla preemptif intravenöz ketamin verilmiş olguların retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of patient passed shoulder surgical cases applied preempitive interscalen brachial plexus block and cases enduded preempitive intravenous ketamine
  1. Tez No: 424801
  2. Yazar: MEHMET ALİ YAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERİT GÖKÇE CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preemptif analjezi, interskalen brakiyal pleksus bloğu, ketamin, ultrasonografi, postoperatif ağrı, Preemptive analgesia, interscalene brachial plexus blockage, ketamine, ultrasound, postoperative pain
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Majör omuz cerrahisi sonrası özellikle ilk 48 saatte ciddi postoperatif ağrı gözlenir. Tedavi edilmeyen ciddi postoperatif ağrı hastanın hastanede daha uzun süre kalmasını gerektirecek komplikasyonlara neden olur. Sonuç olarak hasta konforu ve fonksiyonel iyileşme zarar görür. Ağrılı uyarandan önce analjezik uygulanarak nosisepsiyonun blokajına, preemptif analjezi denmektedir. Preemptif analjezi çeşitli iv analjezikler, santral bloklar ve periferik sinir blokları ile sağlanmaktadır. Bu retrospektif çalışmada omuz cerrahisi hastalarında iv ketamin ile İSBPB' nin preemptif analjezik etkinlikleri karşılaştırıldı. Hastalar ve Yöntem: Retrospektif çalışmamızda hastalar iki gruba ayrıldı. İSBPB uygulanan hastalar Grup K preop bolus ketamin uygulanan, peroperatif infüzyon yapılan hastalar (n=23) olarak belirlendi Bulgular: Her iki gruptaki hastaların operasyonunun genel anestezi altında gerçekleştirildiğini gördük. Taradığımız verilerde hastaların intraoperatif hemodinamik parametreleri, intraoperatif uygulanan fentanil dozu (PKFM), ilk analjezi gereksinim zamanı (PAGZ), NRS skoru, PACU' da ki analjezik gereksinimi (PAG), Ekstübasyon sonrası Aldrete Skoru' nu topladık. Hemodinamik parametreler ve demografik veriler arasında anlamlı farka rastlamadık. Ancak PKFM, PAGZ, PAG, NRS skorunu anlamlı olarak Grup B' de daha düşük bulduk. Sonuç: İSBPB preempitif olarak uygulanmasının postoperatif analjeziye belirgin olarak katkı sağlayabileceği kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: Intense postoperative pain is seen on the first 48 hour following major shoulder surgery. Non-treated postoperative pain causes complications that results longer hospital stay. Patient comfort and functional recovery is harmed as a conclusion. Preemptive analgesia is the blockade of nociseption by performing analgesia before painful stimulus. Preemptive analgesia is performed by intravenous analgesics, central blocks and peripheral nerve blocks. Preemptive analgesic effectiveness of iv ketamin and interscalenebrachial plexus nerve block is compared in this current retrospective study. Patients and methods: Patients were divide into two groups. Grup B is interscalene brachial plexus nerve block performed group (n=31); Group K is 0,3 mg/kg bolus preoperatively and 0,15mg/kg/h peroperatively ketamin administered group. Results: We observed that general anaesthesia was performed to all patients. We evaluated the recorded data of intraoperative hemodynamic parameters, intraoperative fentanil dosage, the first analgesic time, NRS and Aldrete score. There was no difference between intraoperative hemodynamic parameters and demographic data between two groups (p>0.05)but intraoperative fentanil dosage, the first analgesic time, NRS was lowe in Group B. Conclusion: We think that preemptively administered interscalene brachial plexus nerve blockmake a great contribution to postoperative analgesia.