Spinal anestezi altında diz protezi operasyonu yapılan hastalarda uygulanan preoperatif sedasyonun postoperatif analjezi düzeyine etkisi
The effect of preoperative sedation on postoperative analgesia level in patients undergoing total knee replacement surgery under spinal anesthesia
- Tez No: 424828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEFKÜR BAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ketamin, spinal anestezi, morfin, hasta kontrollü analjezi, ketamine, spinal anesthesia, morphine, patient controlled analgesia
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Spinal anestezi altında total diz protezi operasyonu yapılan hastalarda uygulanan preoperatif sedasyonun postoperatif analjezi düzeyine etkisi Amaç: Bu çalışmada spinal anestezi uygulanan hastalarda, midazolam sedasyonuna eklenen düşük doz ketaminin, postoperatif analjezik etkinliğini araştırmak hedeflendi. Çalışmamızda araştıracağımız primer sonuç, preoperatif verilen ketaminin postoperatif ilk 24 saat içindeki analjezik tüketimine ve bulantı - kusma insidansına etkisidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, hastanemiz etik kurulundan onay alındıktan sonra erişkin yaş grubunda diz protezi operasyonu geçirecek ASA I-II risk grubundaki 48 hastada gerçekleştirildi. Hastaların preoperatif yazılı onamları alındı. Prospektif, randomize, çift-kör planladığımız bu çalışmada hastaları, Ketamin ve kontrol olmak üzere 24'er kişiden oluşan 2 gruba ayırdık. Kontrol grubu hastalara 0.03 mg/kg midazolam ile Ketamin grubu hastalara 0.01 mg/kg midazolam ve 0.3 mg/kg ketamin (10 dakikada) ile sedasyon sağlandıktan sonra; 15 mg % 0.5 hiperbarik bupivakain ile L3-4 veya L4-5 aralığından spinal anestezi uygulandı. Her iki gruba da intraoperatif sedasyon ihtiyacı durumunda (hastayı Ramsey Sedasyon Skalasına göre 3 düzeyinde tutacak şekilde) 0.5 mg'lık dozlar halinde (3 - 5 dk beklenerek) midazolam i.v uygulandı. Duyusal blok, soğuk-sıcak ayrımı; sempatik blok, pinprick testi; motor blok, bromage skalası ile değerlendirildi. Duyusal blok T10 düzeyine yükselince ameliyata izin verildi. Preoperatif, intraoperatif ve postoperatif hemodinamik parametreler izlendi, kaydedildi. Postoperatif her iki gruba da hasta kontrollü analjezi yöntemiyle i.v morfin 24 saat süreyle uygulandı. Postoperatif Visuel Analog Scala, toplam morfin tüketimi, komplikasyon, yan etkiler ve hasta memnuniyeti değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması 66 ± 7 yıl olan 45 hasta çalışmaya alındı. Üç hasta cerrahi komplikasyon nedeni ile çalışmadan çıkarıldı. Gruplar arasında demografik veriler, anestezi süresi ve cerrahi süre, duyusal blok başlangıç süresi, motor blok gerileme süresi, uyku kalitesi ve hasta memnuniyeti açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ketamin grubunda total morfin tüketimi, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerdeki VAS düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p < 0.05). Sonuç: Preoperatif verilen düşük doz ketamin, VAS skorlarını, bulantı - kusma insidansını ve postoperatif morfin tüketimini anlamlı derecede azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of preoperative sedation on postoperative analgesia level in patients undergoing total knee replacement surgery under spinal anesthesia Purpose: It was aimed to investigate the postoperative analgesic activity of low dose of ketamine added to midazolam sedation in patients undergoing spinal anesthesia. Primary goal of the study is to evaluate the effect of preop ketamine on the ananlgesia consumption and nausea - vomiting incidence in the first 24 hours postoperatively. Materials and methods: After approval from the ethics committee of our hospital, 48 adult patients of ASA I-II risk group who would undergo knee replacement surgery were included in this prospective, randomized and double-blind study. Study patients were divided into 2 groups; ketamine and control, each containing 24 patients. Written consent were taken from all patients preoperatively. Control group patients received 0.03 mg/kg midazolam, while ketamine group patients 0.01 mg / kg midazolam and 0.3 mg/kg ketamine (10 min) for sedation. Both groups underwent spinal anesthesia with 15 mg of 0.5 % hyperbaric bupivacaine between L3-4 or L4-5. In case of need for intraoperative sedation (to keep the patient at Ramsey Sedation Scale 3), 0.5 mg i.v midazolam doses (with 3-5 min intervals) were applied to both groups. Sensory block, sympathetic block and motor block was evaluated by hot - cold discrimination, Pin-prick test and Bromage scale, respectively. The surgery started when the sensory block reached T10 level. Preoperative, intraoperative and postoperative hemodynamic parameters were monitored and recorded. Postoperatively, both groups received i.v morphine for 24 hours with patient - controlled analgesia method. Postoperative Visual Analogue Scale, total morphine consumption, complications, side effects and patient satisfaction were evaluated. Results: Three patients were excluded from the study due to surgical complications. The average age of the 45 patients was 66 ± 7. There was no statistically significant difference in terms of demographic data, duration of anesthesia and surgery time, sensory block onset time, motor block regression time, sleep quality and patient satisfaction between the two groups. Total morphine consumption, 2, 4, 6, 12, and 24. hour VAS levels were statistically significantly low in the ketamine group (p < 0.05). Conclusion: Low doses of preoperative ketamine reduces VAS scores the incidence of nausea and vomiting and postoperative morphine consumption significantly.