Pansuman işlemi sırasında ebeveynin çocuğun yanında bulunma durumunun ağrı şiddetine etkisi
The effect of presence of parents upon pain severity during medical dressing procedure
- Tez No: 424846
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pansuman İşlemi, Ağrı Şiddeti, Çocuk, Ebeveyn, Dressing procedure, pain severity, child, parent
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Hoş olmayan bir duygu olan ağrıya hastalığın kendi, yanı sıra birçok bakım işlemi de neden olabilir. Pansuman bunlardan sadece birisi ve en fazla ağrıya neden olanıdır. Bu araştırma pansuman işlemi sırasında ebeveynin çocuğun yanında bulunma durumunun pansumanın neden olduğu ağrı şiddetine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı karşılaştırmalı tipteki araştırmanın örneklemini, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Adana Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniğinde yatarak tedavi edilen 60 çocuk oluşturdu. İlgili kurumlardan etik kurul ve çalışma izni alındı. Veriler“Bireysel Özellikler Formu”ve YBATT (yüz ifadesi, bacaklar, aktivite, ağlama ve avutulabilme) ağrı değerlendirme ölçeği kullanılarak gözlem ve yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Verilerin analizinde; Pearson Ki-Kare testi, Fisher Exact test ve Mann Whitney U test kullanıldı. Sonuçlar % 95 güven aralığında, p0.05) ve yaşının da (X2=6,133; p=0,105>0.05) ebeveyn bulunma ve bulunmama durumunda algılanan ağrı şiddetine etkili olmadığı belirlendi. Ebeveynlerin ağrılı işlem sırasında çocuklarını destekleme şekli incelemesinde ise 13 (%43,4)'ünün uzaktan izleme yaklaşımında bulundukları görüldü. Çocukların pansuman süresi ortalamalarının ebeveyn değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; yanında ebeveyni olan çocukların pansuman süresinin (7,5dk), yanında ebeveyni olmayan çocukların pansuman süresinden (6,3dk) yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada Pansuman sırasında ebeveynin çocuğun yanında bulunmasının ağrı şiddetini etkilemediği, ebeveyn bulunmasının pansuman süresini uzattığı, ebeveynlerin işlem sırasında çocuğu destekleme şekli olarak uzaktan izleme yaklaşımında olduğu görüldü. Bu araştırmadan elde edilen veriler araştırmanın yapıldığı kurumlarda çocuklarda işlem sırasında ağrı değerlendirmesi ve tedavisine yönelik kanıt oluşturmak üzere değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Pain, an unpleasant feeling, may be caused by the disease itself as well as many other care procedures. Dressing is just one of these procedures and the one that causes pain most. The current study aimed to determine the effect of presence of parents with their children upon pain severity caused by dressing procedure. METHOD: The sample of the study, which was descriptive and comparative, was composed of 60 inpatient patients treated at the pediatric surgery clinics of Balcalı Hospital of Çukurova University and Adana Numune Education and Research Hospital. Before the study, the ethical suitability of the research was approved by Ethical Councils of the institutions. The data were collected using“Individual Characteristics Form”and“FLACC scale (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability)”through observation and face to face interview technique. For the data analyses; Pearson Chi-Square test, Fisher's Exact test and Mann Whitney U test were employed. Results were considered significant at p0.05) and age (X2=6.133; p=0.105>0.05) did not affect perceived pain severity in the presence/absence of parents with their children during dressing. In terms of support type given by the parents to the children during the painful procedure; 13 parents (43.4%) watched the procedure from a distance. It was noted that mean dressing time of the children differed significantly in terms of parent-variable and dressing time for those whose parents were present was longer (7.5 minutes) than others whose parents were absent (6.3 minutes). RESULTS: In the current study; it was seen that presence of parents with children during medical dressing procedure did not affect pain severity, presence of parents prolonged dressing time and parents used watching the procedure from a distance as a support sign. The findings obtained from the study will be used as evidence for the pain assessment and pain treatment in children during dressing procedure at the institutions where the study was conducted.