Acil servise başvuran geriatrik kafa travmalı hastalarda prognoz ve mortaliteyi etkileyen faktörler
Factors affecting prognosis and mortality geriatric (65 age and over) head trauma patients admitted to emergency service
  1. Tez No: 424887
  2. Yazar: ABDULLAH ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: geriatrik kafa travması, mortalite, acil servis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Şen A.,Acil Servise Başvuran Geriatrik Kafa Travmalı Hastalarda Prognoz ve Mortaliteyi Etkileyen Faktörler, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Uzmanlık Tezi, Diyarbakır , 2016. 65 yaş ve üstü hastaların fizyoloji sindeki değişiklikler, hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar, travmaya karşı cevap yeteneklerini değiştirmekte ve mortaliteyi arttırmaktadır. Geriatrik yaş grubundaki kafa travmalı hastalarda prognoza ve mortaliteye etki eden faktörleri tespit etmeyi amaçladık. Bu çalışmamızda 1 Ocak 2012 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasındaki 3 yıllık süreçte Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine kafa travması sebebiyle başvurmuş olan 65 yaş ve üstü 1060 hasta incelendi.. Hasta verileri hazırlanan standart forma kaydedildi. Bu formda bulunan parametreler hastaların adı-soyadı, protokol numarası, cinsiyeti, başvuru tarihi, yaşı, travmanın oluş şekli, Glasgow Koma Skalası değeri, Revize Travma Skoru değeri, kronik hastalık mevcudiyeti, kronik ilaç kullanım varlığı, travmanın mevsimi, başvuru anındaki hematokrit ve platelet değerleri, başvuru tansiyonu, kraniyal fizik muayene bulguları, kafa kemiklerindeki kırık lokalizasyonu, intrakraniyal patoloji, ek organ yaralanması, hastanede yatış durumu, hastanın yatırıldığı klinikler ve vefat durumu idi. Hastalarımızın 55'İ öldü. 1005 hastamız sağ kaldı. 65 yaş ve üzeri tüm hasta gruplarında erkek cinsiyette olmanın mortalite için bir risk faktörü olduğu görüldü. Bilgisayarlı tomografi görüntülerine göre intrakraniyal kanama, kontüzyon, SAK, epidural hematom, subdural hematom ve intrakraniyal ödem mortaliteyi arttıran bulgulardı. Başvuru anında normotansiyon değerlerine sahip olmanın sağ kalım üzerine anlamlıydı. Ek sistem yaralanmalarına göre en çok alt ekstremite travmaları nedeniyle yatırıldı. Hastalarımızın büyük çoğunluğu hafif kafa travmasına sahipti.
Özet (Çeviri)
Şen A., Factors Affecting Prognosis And Mortality Geriatric (65 Age And Over ) Head Trauma Patients Admitted To Emergency Service, Dicle University Faculty of Medicine,Thesis in Emergency Medicine, Diyarbakır, 2016.Changes in 65 and over years patient physiology, their diseases and drugs, changes the response capabilities against trauma and increases mortality. We aimed to identify the factors that affecting prognosis and mortality in the geriatric head trauma patients. In this study, between 1 January 2012 and 31 December 2014 for a 3 year period in Diyarbakır Dicle University Hospital which have been admitted to the emergency department due to head trauma patients 65 years and older 1060 patients were examined.Patient data were recorded in the standard prepared form.This forms includes, name and surname , protocol number , gender, date of application, age , cause of trauma, Glasgow Coma Scale value, revised trauma score value,chronic disease presence, chronic drug use, the seasons of trauma, hematocrit and platelet values, reference tension, cranial physical examination findings, localization of fractures in the bones of the skull, cranial pathology, additional organ injuries, hospitalized, clinics where patients hospitalized and death situation. 55 patients died. 1005 patients have survived.To be in male gender have found to be a risk factor for mortality in all geriatric patient groups. According to computed tomography images intracranial hemorrhage , contusion, SAH , epidural hematoma , subdural hematoma and having the intracranial edema increases mortality . We have seen a significant survival on admission to having normotension value. Most of the hospitalized patients were followed for lower extremity trauma. Most of our patients were with mild head trauma. Key Words :geriatric head trauma, mortality, emergency room.