Acil serviste yapılan kan transfüzyonlarının değerlendirilmesi ve komplikasyonları etkileyen faktörler
Evaluation of blood transfusion in the emergency department and affecting factors of the complications
  1. Tez No: 424886
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, kan transfuzyonu, komplikasyon, emergency services, blood transfusion, complication
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, 01.11.2014–01.11.2015 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Acil Servisinde kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan hastaların demografik özelliklerini, transfüzyon endikasyonlarını, kullanılan kan ürünü miktar ve cinsi ile gelişen reaksiyonlarını dökümante etmek amacıyla prospektif olarak yapılmıştır. Transfüzyon yapılan hasta sayısının 623 olduğu görülmüştür. Hastaların %53,8' ini erkek, %46,2' sini kadın hastalar oluşturmuş, hastaların yaş ortalaması 47,87±23,66 olarak bulunmuştur. Transfüze edilen ürünlerin % 83,6'sınin eritrosit süspansiyonu (ES), %17,3'ünün taze donmuş plazma (TDP), % 17,3'ünün trombosit süspansiyonu (TS), % 0,6'sının tam kan % 4,3'ünün de diğer kan ürünleri olduğu saptanmıştır. Acil serviste transfüzyon yapılan hastaların tanılarına baktığımızda ise; % 26,2' sinin malignite, % 32,6' sının anemi, 18,3' ünün travma, % 12,5 'nin Gis kanama, % 10,4'nün de diğer nedenlerle kan transfüzyonu yapıldığı tespit edilmiştir. Transfüzyon yapılan 623 hastanın, 48'inde komplikasyon görülürken,575 hastada ise kompliksyon görülmemiştir. 53'ünde immünolojik komplikasyonlar görülürken, 13'ünde ise non immünolojik komplikasyonlar görülmüştür. 623 hastada transfüzyon yapılmış olup, 53'ünde immünolojik komplikasyonlar görülürken, 13'ünde ise non-immünolojik komplikasyonlar görülmüştür. İmmünolojik komplikasyonlardan ; Hemoliz görülen hasta sayısı 1 (% 2,1) iken, transfüzyondan sonra ateş reaksiyonu gelişen hasta sayısı 21 (% 43,8)' dir. Yine acil serviste yapılan transfüzyon sonrası allerjik reaksiyon gelişen hasta sayısı, 17 (% 35,4) iken, anaflaksi reaksiyonu görülen hasta sayısı da 10 (% 20,8)'dur. Transfüzyon sonrası; 3 (% 6,3) hastada sepsis bulguları oluşurken, 1 (% 2,1) hastada da akciğer hasarı geliştiği tespit edilmiştir. Non immünolojik komplikasyonlardan ; yüklenme görülen hasta sayısı 3 (% 6,3) iken, transfüzyon sonrası 3 (% 6,3) hastada hipotansiyon gelişmiştir. Acil Serviste yapılan transfüzyon sonrası, 3 (% 6,3) hastada metabolik komplikasyonlar oluşurken, 3 (% 6,3) hastada dilüsyon saptanmış, 3 (% 6,3) hastada ise hipotermi görülmüştür. Non immünolojik komplikasyonlardan emboli vakasına ise rastlanmamıştır. Sonuç olarak çalışmamızda acil serviste çok sayıda transfüzyon yapıldığını, endikasyon belirlemede belirli bir protokole bağlı kalınmadığını ve daha çok poliklinik takibinde olan hastalara ve destek niteliğinde transfüzyon yapıldığını söyleyebiliriz. Acil transfüzyon kararı; hangi amaçla ve ne için transfüzyon yapıldığının bilincinde olunarak, laboratuar düzelmeden çok klinik düzelmenin takibi yapılarak ve gerçek acil transfüzyon gerekliliği ortaya konularak verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was designed prospectively to investigate the demographic data of the patients which had blood and blood products in Dicle University Medicine Faculty Research Hospital Emergency Service between 01 November 2014- 01 November 2015, also to investigate the endications for blood products used, the amount and the type of the products used and to document the reactions. The patients who had blood product transfusion were 623; 53.8 % were male and 46.2% were female. Mean age of the patients were determined 47.87±23.66. The percentage of transfused blood products were as following: 83.6 % erythrocyte suspension (ES), 17.3 % fresh frozen plasma(FFP), 17.3 % platelet suspension(PS),0.6 % whole blood(WB), % 4.3 other blood components(OBC). Within the all 623 transfused patients, only in 48 patients complication which were related transfusion had observed, in 575 patients the complication which were related transfusion had not observed. The immune complicatins were observed in 53 patients, non-immune complications were observed in 13 patients. The immunological complications; The number of patient with hemolysis was 1 (% 2.1), while the number of patients who developed fever reactions after transfusions were 21 (% 43.8). In the emergency service the number of the patients who had observed allergic reaction after transfusion 17 (% 35.4 ), while the number of patients who had developed anaphylaxis reactions were 10 (% 20.8 ). After transfusion the patienst who were observed sign of the sepsis were 3 (6.3 ), the number of the patients who were developed sign of the lung injury was 1 (% 2.1) . Non immunological complications ;while the number of patients were developed overload were 3 (% 6.3 ), the number of the patiens were developed hypotension at the post-transfusion were 3 % ( 6.3 ). The metabolic copmlications after transfusion done in the emergency servisce had observed in 3 (% 6.3). Dilution detected in 3 (%6.3 ), the hypothermia was developed in 3 ( 6.3 ). The embolism which are non-immune complication were not observed. By the light of all our findings we can easily say that lots of transfusion performed in emergency department, transfusion protocols usually is not followed and most of the transfusion is performed in order to support outpatient clinic. Emergency transfusion decision should be performed with true emergency indication, follow-up with clinical response rather than laboratory response and consciousness about the aim of transfusion.