Diyarbakır'da 2007-2014 yılları arasında otopsisi yapılmış elektrik akımına bağlı ölüm olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of the deaths due to electrical currents which performed autopsies between 2007-2014 years in Diyarbakir
  1. Tez No: 424910
  2. Yazar: MUSTAFA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik yaralanmaları, ölüm, otopsi, adli tıp, termal lezyonlar, Electrical injuries, death, autopsy, forensic medicine, thermal lesions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Elektrikli aletlerin kullanımının artmasına bağlı olarak elektrik kazalarının görülme sıklığı da artmıştır. Elektrik yaralanmaları mortalite ve morbiditenin önemli bir nedenidir ve genellikle basit güvenlik önlemleri ile önlenebilirler. Bu çalışmada Diyarbakır bölgesinde 2007-2014 yılları arasında elektrik akımına bağlı meydana gelen ölüm olgularının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada retrospektif olarak 6431 adli ölüm raporunu analiz ettik. Elektrik akımı yaralanması nedeniyle öldüğü tespit edilen 239 (%3,77) kişi çalışmaya dahil edildi. Yaş, cinsiyet, ölüm orijini, olay yeri, elektriğin vücuttaki giriş ve çıkış lezyonlarının yeri incelendi. Bulgular: Olguların 147 (%61,5)' si erkek, % 92 (%38,5)' si kadın, yaş ortalaması 23,15 + 17,1 yıl idi (min: 1, max: 78). Elektrik çarpması ölümlerin tamamı kaza orijinli idi. Ölümlerin genellikle yaz aylarında oluştuğu tespit edildi. Ölümlerin 112 (% 46,9)' sinde üst ekstremite en sık tutulan temas yeri idi. Hiçbir elektrik yanık izinin olmadığı 34 (% 14,2) olgu vardı. 76 (% 46,6) olguda ölümler ev kazaları nedenli idi. Çalışmamızın orijinal bulguları ise, genç olguların sayısının 114 (% 47.7) olması ve bu yaş grubunda elektrikli su ısıtıcılarının 33 (% 28.9) olguda olayın sebebi olmasıdır. Sonuç: Çalışmamızda tüm adli ölümler arasında elektrik çarpması nedeniyle ölüm oranı önceki çalışmalardan daha yüksek bulunmuştur. Elektriğe bağlı çocuk ölümlerinin oranı bizim çalışmamızda yüksek bulunmuştur. Bu nedenle insanlar çocukların elektrikli ev aletlerinin yakınında oynamaması için eğitilmelidir. Altyapı sorunlarının çözülmesi ve güvenlik önlemlerinin arttırılması da gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Depending on the increasing use of electric appliances has increased the incidence of electrical accidents. Electrical injury is an important cause of mortality and morbidity, and can usually be prevented with simple safety measures. In this study we aimed to investigate the death cases occurred due to electrical current between the years 2007-2014 in Diyarbakir region. Material and Methods: In this study we have retrospectively analyzed 6431 forensic death report. It determined that 239 (%3,77) people died due to electric current injury were included in the study. Age, sex, origin of death, crime scene, localization of entry and exit lesions were examined. Results: Of the cases 147 (%61,5) was male, 92 (%38,5) was female and by the mean age of the cases was 23,15 + 17,1 years (min: 1, max: 78). All of the electrocution deaths were accidental in origin. The deaths were often found to occur in the summer. The upper extremity was the most frequently involved contact site in 112 (%46,9) deaths. No electrical burn mark was present in 34 (%14,2) cases. Home accidents were responsible for 76 (%46,6) cases deaths. The original findings of our study is, the number of young cases is 114 (47.7%) and in this age group electrical water heaters is the cause of the event in 33 (%28,9) cases. Conclusion: Rate of deaths due to electrocution among all medico legal deaths was found higher in our study than in previous studies. The rate of the child deaths due to electrocution was found higher in our study. Therefore, people should be trained children to play near electrical appliances. Solving the infrastructure problems and improving security measures are also required.